Σαράντα χρόνια ελληνοκινεζικές διπλωματικές σχέσεις

40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟ – ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - 40 ΚΙΝΕΖΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με την ευκαιρία της 40χρονης επετείου των Ελληνο – Κινεζικών Διπλωματικών Σχέσεων και του 15χρονου Προγράμματος Συνεργασίας στη Δημοσιογραφία, με προγράμματα ανταλλαγής δημοσιογράφων, το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο, σε συνεργασία με την Παν – Κινεζική Ένωση Δημοσιογράφων, προσκάλεσε, στις 23 Μαΐου 2012, σε μία άκρως επιτυχημένη και ζεστή συναισθημάτων εκδήλωση 40 Κινέζους δημοσιογράφους,
οι οποίοι έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, να μιλήσουν γι’ αυτήν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της All – China Journalists Association, κ. Zhu Shouchen, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομαλή συνεργασία των δύο χωρών και, ειδικότερα, στη σημασία του ετήσιου προγράμματος ανταλλαγής επισκέψεων δημοσιογράφων στην Ελλάδα και στην Κίνα.

Στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών – από την εποχή της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μέχρι σήμερα – και στην προσωπική σχέση, που τον συνδέει με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της ACJA, Αντιπρόεδρος του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua και Πρόεδρος του Xinhuanet, κ. Zhou Xisheng, σε μία ομιλία, που ισορρόπησε με επιτυχία ανάμεσα στην προσωπική εμπειρία από τη ζωή στην Ελλάδα και στην παρουσίαση της ουσίας των Ελληνο – Κινεζικών σχέσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στις διμερείς σχέσεις, στην εποικοδομητική συνεργασία στον τομέα της δημοσιογραφίας.

Στη σημασία και των δύο επετείων – των 40 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, και των 15 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής επισκέψεων δημοσιογράφων στις δύο χώρες – αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κίνα, κ. Θεόδωρος Γεωργακέλος, ο οποίος υπογράμμισε τη φιλική σχέση των δύο χωρών σε όλους τους τομείς συνεργασίας, και εξήρε τη μετρημένη και ισόρροπη παρουσίαση της ελληνικής επικαιρότητας από τα κινεζικά ΜΜΕ, τονίζοντας τη σημασία της υπεύθυνης παρουσίασης και της αποφυγής εμπρηστικών δημοσιευμάτων, που ανατροφοδοτούν την κατάσταση.

Παράλληλα, ο κ. Πρέσβυς απηύθυνε ευχαριστίες στην Κίνα για την υποστηρικτική προς την Ελλάδα θέση της, από την αρχή εκδήλωσης της κρίσης χρέους, δήλωσε ότι είναι απόλυτα αισιόδοξος για το ότι θα επιτύχουμε, τόνισε ότι επιδίωξη της Πρεσβείας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα σε δύο αρχαίες χώρες με σύγχρονη δημιουργικότητα, και αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των πολιτιστικών ανταλλαγών, στον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών, στην επιδίωξη προσέλκυσης αμοιβαία επωφελών κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, και στην επιθυμία αύξησης του αριθμού των Κινέζων επισκεπτών της Ελλάδας, τους οποίους ο κ Πρέσβυς διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθούν μία χώρα απολύτως ασφαλή.

Μία σύντομη αναδρομή σε σημαντικές στιγμές της Ελληνο – Κινεζικής συνεργασίας (Ολυμπιακοί Αγώνες, συνδρομή Ελλάδας στην απομάκρυνση Κινέζων πολιτών από τη Λ
Keywords
Τυχαία Θέματα