Σε τροχιά ύφεσης η Αυστραλία

Η οικονομία της Αυστραλίας φρενάρει, με πολλούς κλάδους να ολισθαίνουν σε φάση ύφεσης. Το κοινοπολιτειακό θησαυροφυλάκιο προβλέπει ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας κατά 4% το νέο οικονομικό έτος, όμως το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπεται να είναι αρνητικό.

Οικονομικοί παράγοντες της χώρας επισημαίνουν ότι βασικοί κλάδοι της εθνικής οικονομίας -λιανικές πωλήσεις, οικοδομή, στέγαση- συμπιέζονται επικίνδυνα από τα υψηλά επιτόκια, την αστρονομική τιμή του αυστραλιανού δολαρίου, την περιορισμένη κατανάλωση από τη μέση οικογένεια, την υψηλή τιμή των καυσίμων και τις φυσικές καταστροφές.

Οι κερδοφόρες δραστηριότητες της αυστραλιανής βιομηχανίας μεταλλευμάτων σκιάζουν τα προβλήματα των άλλων κλάδων της οικονομίας, σχολιάζουν οι ειδικοί. Τέτοια είναι η κατάσταση στους περισσότερους κλάδους, που ακόμη και η οικονομία της Δυτικής Αυστραλίας -μία από τους δύο μεγάλους εξαγωγείς μεταλλευμάτων- ολισθαίνει σε ύφεση με δύο τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η πτώση της ανεργίας κάτω από το 5% του εργατικού δυναμικού της χώρας, δεν σημαίνει απαραίτητα σταθερή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, διότι οι προσλήψεις προσωπικού περιορίζονται σε ορισμένους κλάδους εξηγούν.

Κατά τους ειδικούς, η ανισόπεδη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας απειλεί τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, που φιλοδοξεί να απαλείψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το οικονομικό έτος 2012-2013. Η αυξημένη δραστηριότητα κάποιων κλάδων της οικονομίας και η κάμψη άλλων θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση Γκίλαρντ να περικόψει τις παροχές στο λαό για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα