Σήμερα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Ως επίδειξη δύναμης και ταυτόχρονα αυστηρής προειδοποίησης προς τη χώρα μας από τους εταίρους ερμηνεύεται η χθεσινή απόφαση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αναβάλει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών της Eυρωζώνης στις Βρυξέλλες για την προσεχή Δευτέρα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η αιτία της αναβολής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Γιούνκερ, είναι το γεγονός ότι δεν είχαν εκπληρωθεί, μέχρι χθες το βράδυ,
οι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι εταίροι την περασμένη Πέμπτη στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν.

Πρόκειται για την κάλυψη με μόνιμο τρόπο της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα και τις γραπτές δεσμεύσεις των δύο πολιτικών αρχηγών για πιστή εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει μια δραματική αλλαγή της συμπεριφοράς των εταίρων έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει δρομολογηθεί από το Βερολίνο και ειδικότερα τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει κλιμακώσει τις απαισιόδοξες δηλώσεις σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η επιθετικότητα αυτή οφείλεται στο ότι έχει πειστεί ότι η χώρα μας είναι «ανίατη» περίπτωση και πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει.

Μπορεί προς το παρόν η θέση αυτή να μη βρίσκει ανταπόκριση στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει επιδεινώσει το κλίμα έναντι της χώρας μας, με τους περισσότερους εταίρους να ακολουθούν μια σκληρή γραμμή.

Στη γραπτή ανακοίνωση που έστειλε χθες το βράδυ ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνει ότι μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προέκυψε ότι απαιτείται περαιτέρω τεχνική εργασία μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας σε αριθμό τομέων, περιλαμβανομένου του κλεισίματος του δημοσιονομικού κενού των 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.
Επιπλέον, δεν έχει λάβει, όπως τονίζει, τις απαιτούμενες πολιτικές διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν, όπως τονίζει, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη ώστε να προετοιμαστεί η τακτική συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Καταρχήν συμφωνία και... βλέπουμε

Η παραπάνω χθεσινοβραδινή εξέλιξη ήρθε να προστεθεί στην πληροφορία ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί τώρα μια τελική, αλλά μια καταρχήν συμφωνία για τη νέα στήριξη, με παράλληλη ενεργοποίηση της διαδικασίας υλοποίησης του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η θέση που προωθεί το Βερολίνο με τους «δορυφόρους» του (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία) εν όψει των δύο συνεδριάσεων του Eurogroup είναι να υπάρξει απόφαση για ενεργοποίηση του PSI, δηλαδή της διαδικασίας «κουρέματος» των ομολόγων που κατέχουν οι ιδι
Keywords
Τυχαία Θέματα