Στα πλοκάμια της εμπορίας προσώπων και έγκυες

Η εμπορία προσώπων χτύπησε "κόκκινο" στην Κύπρο, αφού πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι στα πλοκάμια των εμπόρων μπλέκονται έγκυες και γυναίκες με τα νεογέννητα βρέφη τους. Οι ενδείξεις αυτές άρχισαν μάλιστα να προβληματίζουν ιδιαίτερα και τις διωκτικές Αρχές, αφού,όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες βρέφη γεννήθηκαν από αλλοδαπές, αλλά οι διαδικασίες που ακολούθησαν και αφορούσαν την τύχη
τους δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από την υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων Ρίτα Σούπερμαν, κατά τη συζήτηση που αφορούσε το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η κα Σούπερμαν, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το εμπόριο ανθρώπων στην Κύπρο, έχει αλλάξει: "Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες αλλοδαπές οι οποίες είναι έγκυες και δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους, κλείνονται σε διαμερίσματα και μένουν εκεί μέχρι που να γεννήσουν".

Σε κάποιες από αυτές δίνεται η υπόσχεση ότι με το που θα δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία θα πληρωθούν, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται πάντοτε στο τέλος. Παρόμοιο φαινόμενο,"της καταβολής χρηματικού αντιτίμου υπάρχουν ενδείξεις ότι παρατηρείται και στις περιπτώσεις παρένθετων μητέρων".

Ωστόσο, όπως τόνισε, τόσο η κα Σούπερμαν, όσο και η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας,"είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν αυτές οι υποθέσεις, να στοιχειοθετηθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που εκμεταλλεύονται τις γυναίκες". Δεν μπορεί, όπως επεσήμαναν, "να αποδειχθεί εύκολα ότι μια γυναίκα έδωσε το παιδί της για υιοθεσία κατόπιν πληρωμής".

Οι ενδείξεις, όπως υπογραμμίστηκε, "υπάρχουν και δεν μπορούμε να μην τις λάβουμε υπόψη. Εξ άλλου και σ' άλλες περιπτώσεις εμπορίας προσώπων, όπως ήταν για παράδειγμα η περίπτωση των εικονικών γάμων, από τις ενδείξεις αρχίσαμε και στο τέλος είδαμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα".

Η αποκάλυψη αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σοκ στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αφού, όπως διαπιστώθηκε, το φαινόμενο αυτό είναι ένας από τους νέους τρόπους εμπορίας ανθρώπων στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής, "ίσως να πρόκειται για περιορισμένες υποθέσεις αυτή τη στιγμή, ίσως τρεις ή τέσσερις", αλλά το σοβαρότερο είναι ότι "δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθούν και να εξιχνιαστούν, καθώς δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί παραβίαση του νόμου περί υιοθεσίων".

Ο κ. Φυττής πρόσθεσε ότι "για αυτόν ακριβώς το λόγο, υπάρχει προβληματισμός και πρέπει να δοθούν περαιτέρω στοιχεία από την Αστυνομία".

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο δράσης για την εμπορία προσώπων άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι λειτουργοί των εμπλεκόμενων Υπουργείων επεσήμαναν πως οι τρόποι εμπορίας προσώπων στην Κύπρο, "έχουν πλέον αλλάξει και για αυτό πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρ
Keywords
Τυχαία Θέματα