Στην Unesco το κράτος των Παλαιστινίων

ΤΖΑΜΠΑ...ΜΑΓΚΙΕΣ
Η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, Ουνέσκο, ψήφισε υπέρ της πλήρους ένταξης των Παλαιστινίων στους κόλπους της, παρά την αντίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ. Η απόφαση αναμένεται να δώσει ώθηση και στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για ένταξη ως πλήρες μέλος στον ΟΗΕ. Από τις 173 χώρες που ψήφισαν, οι 107 ψήφισαν υπέρ, οι 14 κατά και περισσότερες από 40 απείχαν. Κατά της πλήρους ένταξης ψήφισαν οι ΗΠΑ,
ο Καναδάς και η Γερμανία. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Γαλλία ψήφισαν υπέρ, ενώ η Βρετανία απείχε.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε μετά τη σημερινή ψηφοφορία ότι «αυτός είναι ένας μονομερής παλαιστινιακός ελιγμός που δεν θα επιφέρει καμία πρακτική αλλαγή αλλά απομακρύνει περαιτέρω την πιθανότητα ειρηνευτικής συμφωνίας». «Αυτή απόφαση δεν θα καταστήσει την Παλαιστιναική Αρχή πραγματικό κράτος αλλά τοποθετεί περιττά εμπόδια στο δρόμο για την ανανέωση των διαπραγματεύσεων», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ένταξη παλαιστινιακού κράτους ως πλήρους μέλους στην Ουνέσκο σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διακόψει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, που αναλογεί στο 22% της συνολικής του χρηματοδότησης.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αίτημα για ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ υποσκάπτει τις προσπάθειες για αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ το Ισραήλ θεωρεί ότι η εμπλοκή της Ουνέσκο οδηγεί σε πολιτικοποίηση του πολιτιστικού αυτού θεσμού.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε αίτημα για την πλήρη ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ψηφίσει επί της πρότασης το Νοέμβριο, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν χρήση του βέτο τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα