Στοχευμένο έλεγχοι στο σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Στοχευμένους ελέγχους περιλαμβάνει το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκε χθες, τόνισε ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Καπελέρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5. «Δεν μιλάμε άκριτα για «χύμα» ελέγχους. Τώρα, με αυτό το σχέδιο, προσδιορίζουμε συγκεκριμένα τις επαγγελματικές ομάδες που θα ελεγχθούν και συγκεκριμένα πρόσωπα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περαίωσης των ελέγχων, ανέφερε.

"Ήδη έχει υπογραφεί μια υπουργική
απόφαση που συμπεριλαμβάνεται και στο επιχειρησιακό σχέδιο και αφορά 1.700 φυσικά πρόσωπα, ο έλεγχος των οποίων έχει ανατεθεί στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα. Υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, περί τα 150, τα οποία θα ελεγχθούν από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ πέραν όλων των άλλων που ελέγχει το ΣΔΟΕ. Υπάρχουν 100 φυσικά πρόσωπα που θα ελεγχθούν με βάση το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους και το ΦΜΑΠ. Υπάρχουν μικρά επιχειρησιακά σχέδια που προέκυψαν μετά από επεξεργασία στοιχείων που υπήρχαν στη ΓΓΠΣ και τα οποία ανατίθενται στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου το 2011, το 2012 και το 2013 να υλοποιηθούν . Δεν είναι μεγαλεπήβολα, είναι σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν. Από εκεί και πέρα, το μεγάλο ζητούμενο για εμάς είναι να ενεργοποιηθεί αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός. Σε ένα μεγάλο βαθμό, τα έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή", σημείωσε.

Ο κ.Καπελέρης απέκρουσε τα περί λευκής απεργίας των εφοριακών και τόνισε ότι θα ανακοινωθούν και ονόματα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου καθώς και φοροφυγάδων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κώλυμα στη δημοσίευση των ονομάτων από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είπε: «όταν κοινοποιούνται διοικητικές πράξεις, δεν υπάρχει κώλυμα. Δεν δημοσιοποιούνται προσωπικά δεδομένα. Δημοσιοποιούνται διοικητικές πράξεις και δεν υπάρχει κώλυμα προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι δεν κοινοποιούνται προσωπικά δεδομένα με ονοματεπώνυμα, ενδεχομένως, φορολογικών δηλώσεων».

Σε ότι αφορά στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί και αν αφορούν και γιατρούς , σημείωσε: «πανελλαδικά έχουν ανοιχθεί 1.875 λογαριασμοί σε φυσικά πρόσωπα που ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει με αυτή τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα (σ.σ.: γιατρούς). Έχουν ξεκινήσει έλεγχοι που άλλες φορές, σε άλλα χρόνια, δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Αυτό δεν σας λέει κάτι;».
Keywords
Τυχαία Θέματα