Στόχος η συμφωνία για PSI και μέτρα ως το τέλος της εβδομάδας

Επιδίωξη: να μην χρειαστεί περαιτέρω δημόσια χρηματοδότηση

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές σε τελική ανάλυση θα πράξουν το καθήκον τους, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας», δήλωσε λίγο πριν τις 3.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το πέρας πολύωρων συναντήσεων και συσκέψεων με τους ευρωπαίους ηγέτες
και θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε επανειλημμένως στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου, όπου ζητήθηκε, όπως είπε η αμετάκλητη δέσμευση των κομμάτων για το νέο πρόγραμμα, συμπλήρωσε όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί στο μέλλον.

Τόνισε πάντως ο κ. Παπαδήμος ότι η συνοχή των πολιτικών δυνάμεων είναι σημαντική για την αξιοπιστία τους προγράμματος, ενώ υπογράμμισε ότι στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν η ελληνική κυβέρνηση έχει και τις θέσεις της και τις κόκκινες γραμμές, αλλά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι θέσεις υπόκεινται σε αναπροσαρμογές.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που τέθηκε έπειτα και από τις σημερινές συναντήσεις και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έως το τέλος της εβδομάδας είμαστε προσηλωμένοι στο να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την τελική μορφή του PSI και για τα εκκρεμή στοιχεία του οικονομικού προγράμματος - διαδικασίες, οι οποίες όπως τόνισε προχωρούν παράλληλα.

Επιβεβαίωσε πάντως εμμέσως ο κ. Παπαδήμος ότι τα φλέγοντα ζητήματα για τις μειώσεις μισθών και περιστολή των δημοσίων δαπανών βρίσκονται στο τραπέζι για περαιτέρω εξέταση και διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά δε τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και το ενδεχόμενο να μην είναι η μέγιστη δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ώστε να απαιτηθεί υποκατάστασή του από το δημόσιο τομέα είπε: «επιδίωξη μας είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω στήριξη από τους επίσημους πιστωτές μας».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίπτωση των μέτρων και των αποφάσεων τςη συνόδου της Δευτέρας δεν θα είναι άμεση, αλλά τόνισε πώς έχει ιδιαίτερη σημασία πως ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την τόνωση της απασχόλησης των νέων και την στήριξη της επιχειρηματικότητας. «θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου τα μέτρα να υλοποιηθούν«, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε πάντως σημαντικές τις αποφάσεις της συνόδου για την διάθεση κεφαλαίων με στόχο την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, καθώς και για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ένωσης, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είπε δε πως η νέα συνθήκη για τη σταθερότητα αποτελεί ένα «μεγάλο θεσμικό βήμα» για την Ενωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο των συζητήσεών του δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για συγκεκριμένα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε και καμία απολύτως αναφορά στο θέμα της επιτροπείας της χώρας, που είχε
Keywords
Τυχαία Θέματα