Στόχος: Μια δημιουργική έκρηξη στο ελληνικό κράτος

«Για μεταρρυθμιστική και δημιουργική έκρηξη στο ελληνικό κράτος» έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, προσερχόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδρίασε, το μεσημέρι της Πέμπτης, για πρώτη φορά μετά το 2008.

Στο Συμβούλιο, εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων της Βουλής και των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.
Απουσίαζε, ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «στο σημερινό περιβάλλον, η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου για κεντρικά θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση σε ένα ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο που αποσκοπεί, απλώς και μόνο στη νομιμοποίηση αποφάσεων, προώθησης μηχανισμών με τελικό και μοναδικό στόχο τις απολύσεις εργαζομένων, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της. στη διαδικασία».

Αναφερόμενος στην απουσία της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχολίασε, από την πλευρά του, ότι «ο διάλογος παράγει αξία. Είναι ο πιο ουσιαστικός και δημοκρατικός τρόπος προκειμένου να συσσωρεύσουμε ένα κεφάλαιο πολιτικής και κοινωνικής αξιοπιστίας, που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτήν την χώρα, ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία». «Με θετικό πνεύμα και εποικοδομητικές προτάσεις», όπως είπε, προσήλθε στη συζήτηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Χρήστος Ζώης.

«Απαιτείται μια μεταρρυθμιστική έκρηξη», είπε ο κ. Ρέππας απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου. « Θα έλεγε κανείς πως απαιτείται περισσότερο από ποτέ, ένα σαφές και ολοκληρωμένο στρατηγικό όραμα για το κράτος».
Αναφερόμενος στο μέγεθος του κράτους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι, «τα υπουργεία πλήττονται από οργανωτική εξάπλωση. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει κατά μέσο όρο 430 εσωτερικές δομές. Π.χ. το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων τμημάτων δεν διαθέτει το κρίσιμο μέγεθος για να είναι αποδοτικό. Ο αριθμός των υπαλλήλων σε διευθυντικές θέσεις είναι τόσο μεγάλος που δεν είναι επίσης αποδοτική η λειτουργία τους, σε σύγκριση με τον αριθμό των υπαλλήλων που εποπτεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/5 των τμημάτων δεν έχουν ούτε ένα υπάλληλο πέρα από τον προϊστάμενο του τμήματος, ενώ πάνω από 20 υπαλλήλους έχουν λιγότερο από 10 στα 100 τμήματα».

Ο κ. Ρέππας απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι «ακολουθείται μία πολιτική μείωσης των προσλήψεων με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των συνολικώς απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015». Παράλληλα, όπως είπε, «αναλαμβάνονται δράσεις, όπως στον νόμο 4024, για την άρση των εμποδίων στην κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και για τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης της ατομικής απόδοσης αλλά και της απόδοσης σε επίπεδο δομών».

Για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού επισήμανε ότι αυτή θα πρέπει «να συνδέεται ουσιαστικά με τη διαχείριση του Προϋπολογισμού στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και να οδηγεί σε μία ισχυρή και ανεξάρτητη ανώτερη υπαλληλική ιεραρχία η οποία διασφαλίζ
Keywords
Τυχαία Θέματα