Συγκροτείται, για πρώτη φορά, κανονική κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση

Μείωση 30% στους μισθούς των υπουργών και των υφυπουργών και περιορισμό στη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. «Σήμερα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα» τόνισε, ξακαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος». Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Ενα είναι το αφεντικό μας: ο ελληνικός λαός. Στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα από
την κρίση και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού. Θα το πετύχουμε λέγοντας στο λαό την αλήθεια». Η κυβέρνηση αποτελείται από 17 υπουργούς, επτά αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς.

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει για κάθε υπουργείο έναν στοχο-χρονοδιάγραμμα με όλα όσα πρέπει να γίνουν, γνωστοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στην εισαγωγική του ομιλία κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο την αποτελεσματικότητα και ανακοίνωσε περικοπή 30% στους μισθούς υπουργών και υφυπουργών και στη χρήση κρατικών αυτοκινήτων από τα μέλη της κυβέρνησης. «Πρέπει εμείς να δείξουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα δημοσιοποιηθεί η «πρωτοφανής» - όπως είπε - προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, η οποία «παρότι τρικομματική, είναι ενιαία».

«Σήμερα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα» είπε ο κ.Σαμαράς στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα που ορίζει το Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα και στεγανά.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι βασικοί της στόχοι είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση με διασφάλιση της ευρωπαϊκής της πορείας και η αποτελεσματικότητα.

Ζήτησε, παράλληλα, από τους υπουργούς να μην εμφανίζονται κάθε μέρα και χωρίς λόγο στα κανάλια και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κεντρικός συντονισμός στην επικοινωνιακή διαχείριση.

«Με νοιάζει το έργο και το αποτέλεσμα» είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος. «Θα πρέπει να δείξουμε έργο από την πρώτη στιγμή».

Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι και τα άλλα κόμματα θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση.

Πρέπει να δείξουμε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι κάτι αλλάζει στον τόπο μας, τόνισε, σημειώνοντας ότι αναμένει τη στήριξη τόσο των δυνάμεων του έθνους όσο και των εταίρων. «Θα αποδείξουμε ότι αξίζουμε τη στήριξή τους γιατί εμείς τις δεσμεύσεις μας τις κρατάμε».

Oλόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον τόπο.
Η χώρα αποκτά μετά από πολύ καιρό «κανονική» κυβέρνηση.

Αλλά είναι και η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα.

Γιατί συγκροτείται, για πρώτη φορά, κανονική κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση.

Παλαιότερα αυτό συνέβη σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές
Keywords
Τυχαία Θέματα