Συμμετοχή έξι μαχητικών της Νορβηγίας

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ενέκρινε τη συμμετοχή έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 στις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη υπό τις διαταγές της Διοίκησης Αφρικής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, είπε στη βουλή της χώρας ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ σήμερα.

Τα νορβηγικά μαχητικά τα οποία σταθμεύουν στην Κρήτη, βρίσκονται "υπό την Διοίκηση Βόρειας Αφρικής των ΗΠΑ", είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για την προστασία του άμαχου πληθυσμού όπως ορίζει η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ελλείψει ενιαίας διοίκησης προς το παρόν οι δυνάμεις που συμμετέχουν είναι εθνικές, αν και de facto υπό τις διαταγές των Αμερικανών. Πληροφορίες συντείνουν ότι τελικά τη διοίκηση των επιχειρήσεων πρόκειται να αναλάβει το NATO, όμως υπάρχουν διαφωνίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τουρκία για διαφορετικούς λόγους.

Το Παρίσι διαφωνεί με την ανάθεση της διοίκησης των επιχειρήσεων στο NATO διότι εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση θα εξάψει τα πάθη στον αραβικό κόσμο, ενώ το Βερολίνο και η Άγκυρα διαφωνούν με μια στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησής του ελήφθη με την ομόφωνη στήριξη και των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα αντιτάχθηκε στην υπαγωγή των μαχητικών στη διοίκηση των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να μεταβιβάσει την διοίκηση των επιχειρήσεων--απομένει να αποφασιστεί σε ποιον.

"Θέλουμε μια ευρεία συμμαχία χωρών, που να είναι ευρύτερη από το NATO και στην οποία να συμμετέχουν αραβικές χώρες, αλλά να μπορεί να αξιοποιήσει τους πόρους του NATO", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο έδωσε εντολή στον επικεφαλής του επιτελείου να μεταβιβάσει την διοίκηση των έξι μαχητικών στους Αμερικανούς. Τη Δευτέρα, είχε δηλώσει ότι απαιτούνται "σαφείς κανόνες εμπλοκής" πριν αναπτυχθούν τα F-16.
Keywords
Τυχαία Θέματα