Η Γερμανία συμφώνησε να δεσμεύσει 300 άνδρες της στα AWACS

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σήμερα στην πρόταση να δεσμευθεί μεγαλύτερη δύναμη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής υπό το NATO, ανέφεραν πηγές που έχουν πληροφόρηση για το θέμα αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Έως και 300 στελέχη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν και να αναλάβουν τη λειτουργία αεροσκαφών-συστημάτων εναέριας επιτήρησης και ελέγχου (AWACS) στον εναέριο χώρο του.

Η απόφαση στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση υπό
την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να εγκριθεί από τη βουλή την Παρασκευή. Έχει εν μέρει στόχο την παροχή έμμεσης υποστήριξης στην εφαρμογή της επιβολής απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την αντικατάσταση των πληρωμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών στο Αφγανιστάν.

Η Γερμανία απείχε την περασμένη εβδομάδα από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας θα αποσυρθούν από τις πτήσεις των AWACS στην Μεσόγειο, αλλά διέψευσε ότι πρόκειται για μια απευθείας "ανταλλαγή". Ο ντε Μεζιέρ επανέλαβε τις γερμανικές επιφυλάξεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, για την οποία θα απαιτείτο η έγκριση της γερμανικής βουλής.

"Εάν από τις αποστολές αναγνώρισης και μόνο προχωρούσαμε σε ενδεχόμενη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα χρειαζόμασταν την εντολή της Μπούντεσταγκ. Δεν θέλουμε να την ζητήσουμε διότι δε συμμετέχουμε σε αυτή τη στρατιωτική δράση", είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, απηχώντας τις δηλώσεις που είχε κάνει στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Η ανάπτυξη δυνάμεων στο Αφγανιστάν αποτελεί "ανακούφιση των πόρων του NATO και μια πολιτική ένδειξη της αλληλεγγύης μας με τη συμμαχία", πρόσθεσε ο ντε Μεζιέρ.

Από την πλευρά του στρατού των ΗΠΑ, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους --διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν -- δήλωσε πριν από λίγο σήμερα ότι δεν ανησυχεί σχετικά με το ενδεχόμενο η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη θα "εκτρέψει" στρατιωτικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο η επιχείρηση στη Λιβύη να μετακινήσει το επίκεντρο της προσοχής από τον μακροχρόνιο πόλεμο στο Αφγανιστάν ο Πετρέους είπε πως "η σύντομη απάντηση είναι 'όχι'. Εξετάστηκε το εάν και κατά πόσον πόροι που αφορούν την κατασκοπεία, την παρακολούθηση και την αναγνώριση κι είναι στην πραγματικότητα περιορισμένοι, θα χρειαστούν για να συμβάλουν στην επιχείρηση στη Λιβύη αλλά εν τέλει δεν αφαιρέσαμε πόρους από την [πολεμική] προσπάθεια στο Αφγανιστάν και δεν προβλέπω ότι θα συμβεί αυτό αυτή τη στιγμή".

Ο Πετρέους έκανε την δήλωση αυτή στο ινστιτούτο Royal United Services στο Λονδίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα