Σύνοδος της ΕΕ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο Ευρώ

Την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, αναμένεται να εκφράσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αποψινή άτυπη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες.
Αυτό ανέφεραν χθες ευρωπαϊκές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι μετά από επιθυμία χωρών που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη και κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας η συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει σε επίπεδο «27».

Επί της ουσίας

Αναφορικά με την ουσία, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται σ' αυτήν την άτυπη συνάντηση να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, αφενός μεν γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχει ουσιαστικά κυβέρνηση να συζητήσει και να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και επιπλέον δεν θέλουν μια ενδεχόμενη προχωρημένη δήλωσή τους να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά τις χώρας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Για το λόγο αυτό το πιθανότερο είναι πως θα κινηθούν στο πλαίσιο της δήλωσης που έκαναν το Σάββατο στις ΗΠΑ οι ηγέτες της ομάδας G8δηλαδή των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, με την οποία εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνει η Ευρωζώνη ενιαία με την Ελλάδα στις τάξεις της, τηρώντας (η χώρα μας) τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η θέση αυτή είτε θα έχει τη μορφή γραπτής δήλωσης, είτε θα διατυπωθεί μετά το τέλος του δείπνου εργασίας, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Μάλιστα, χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσχοβισί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πρέπει να στηρίξουμε στην Ελλάδα τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ [EUR=X] , προωθώντας συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη, που θα ξαναδώσουν ελπίδα στους Ελληνες.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα επιθυμεί και θα πράξει τα δέοντα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί με την παραπάνω θέση συμφωνεί και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (συναντήθηκαν μαζί τη Δευτέρα στο Βερολίνο). Ο κ. Μοσχοβισί, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί άμεσα από τις προωθούμενες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεις και την άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Στη χώρα μας αναφέρθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Ευρωβουλής, υπογράμμισε ότι το μήνυμα της Επιτροπής προς τον ελληνικό λαό είναι ότι «θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ», προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό της στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να είναι αποφασισμένη και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει ευκολότερος δρόμος, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη, θέλω να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις στις λίγες πολύτιμες βδομάδες που απο
Keywords
Τυχαία Θέματα