Το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ κλόνισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης

Τουλάχιστον δύο στους τρεις Παλαιστίνιους αντιτίθενται σε ένα μεγαλύτερο αμερικανικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, μετά την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για την απόφασης κατά της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που διεξήχθη το Μάρτιο
από το Παλαιστινιακό Κέντρο Έρευνας Πολιτικής (PSR) στη Ραμάλα δείχνουν ότι το 69% των ερωτηθέντων διάκειται δυσμενώς σε ένα σημαντικότερο ρόλο των ΗΠΑ, μετά το αμερικανικό βέτο που εμπόδισε τον Φεβρουάριο την υιοθέτηση καταδικαστικής απόφασης για την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, έναντι 27% που έχει αντίθετη γνώμη.

Αντίστοιχη έρευνα τον Αύγουστο του 2009 έδειχνε ότι ευρεία πλειοψηφία, 61% των ερωτηθέντων, επιθυμούσε μεγαλύτερη αμερικανική συμμετοχή, υπογραμμίζει το PSR.

Επίσης το 75% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν εκ νέου το δικαίωμα αρνησικυρίας αν η παλαιστινιακή διοίκηση υποβάλει εντός των προσεχών μηνών, όπως έχει ανακοινώσει, το αίτημά της για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το 16% να έχει αντίθετη γνώμη.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.270 ερωτηθέντων από 17 έως 19 Μαρτίου στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με περιθώριο λάθους 3%.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα σε εκθέσεις τους που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενόψει της συνάντησης των δωρητριών χωρών στις Βρυξέλλες στις 13 Απριλίου επισημαίνουν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική που αρμόζει σε ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως προσδοκά να γίνει.

Οι ομάδες του ΔΝΤ θεωρούν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί τώρα να ασκεί την αναμενόμενη οικονομική πολιτική για ένα κράτος που θα λειτουργεί σωστά, δεδομένου του ιστορικού της στις μεταρρυθμίσεις και στην οικοδόμηση οργάνων στον τομέα των δημοσίων οικονομικών και της οικονομίας, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Η έκθεση είναι η εξαμηνιαία οικονομική αξιολόγηση του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ για τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει το γραφείο του στην Ιερουσαλήμ.

Για τον αντιπρόσωπο, η παλαιστινιακή οικονομία υποφέρει από τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Η ανάκαμψη συνεχίστηκε το 2010 με ανάπτυξη που εκτιμάται στο 9% αλλά αυτή "αντιπροσωπεύει κυρίως μια αντιστάθμιση σε σχέση με ένα σημείο εκκίνησης πολύ χαμηλό μετά την ενίσχυση των περιορισμών το 2006".

Το Ισραήλ απαγορεύει, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, κάθε εξαγωγική δραστηριότητα από τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, όταν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε δια της βίας τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές χαλαρώνουν σταδιακά από το 2010.

Στο έδαφος αυτό το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει σχεδόν 20% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του 2005 και το ποσοστό ανεργίας στο 38%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα