Το μέλλον της δημοσιογραφίας είναι στα "δίκτυα" και τις "ταμπλέτες"

Ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στην ενημέρωση των πολιτών που μάλιστα δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις, αποδεικνύεται ότι έχει η τεχνολογία του Διαδικτύου στα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές - ταμπλέτες. Οπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του ινστιτούτου Pew για την κατάσταση της δημοσιογραφίας, από την τεχνολογία ευνοούνται γενικά τα ΜΜΕ διότι πολλοί από τους χρήστες διαβάζουν διαδικτυακά το περιεχόμενο των εφημερίδων -
ακόμα και αυτών που δεν διάβαζαν στο παρελθόν. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 3.000 ενηλίκων και καταδεικνύει ότι η φήμη και η εγκυρότητα παίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο για τους πολίτες όταν επιλέγουν σε ποιο δημοσιογραφικό οργανισμό θα στραφούν για την ενημέρωσή τους, ακόμα και όσοι παίρνουν τις ειδήσεις στα κινητά τους. Μάλιστα, παρά την έκρηξη των λεγόμενων social media και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter, οι προτάσεις από τους φίλους δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα για να αλλάξει κάποιος πηγές ενημέρωσης. «Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η θέση της πληροφορίας στη ζωή των ανθρώπων γίνεται συνεχώς σοβαρότερη», αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτό θα μπορούσε να είναι σωτήριο για το μέλλον της δημοσιογραφίας».
Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι πως το 2011 αυξήθηκε ο αριθμός όσων δηλώνουν ότι ενημερώνονται μέσω εφαρμογών στα κινητά και τις ταμπλέτες. Μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι ενημερώνονται από παραδοσιακές εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία με τη βοήθεια των ειδικών εφαρμογών. Ετσι, οι χρήστες ταμπλετών προτιμούν μεγαλύτερα ρεπορτάζ και αναλύσεις, ενώ όσοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα smartphone για την ενημέρωσή τους προτιμούν να διαβάζουν τους τίτλους ή τις περιλήψεις των ειδήσεων. «Τα ΜΜΕ έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία στον τομέα των κινητών τηλεφώνων και των κινητών δικτύων», δήλωσε η Εϊμι Μίτσελ, εκπρόσωπος του ινστιτούτου ερευνών Pew. «Πρέπει όμως να καταλάβουν τη συμπεριφορά του κοινού και να αναπτύξουν σωστά τεχνολογικά και οικονομικά μοντέλα».
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 100 αμερικανικές εφημερίδες ετοιμάζονται να μετατρέψουν τις ιστοσελίδες τους σε συνδρομητικές, ακολουθώντας το παράδειγμα των «New York Times» που προσφέρουν δωρεάν τα πρώτα 10 ή 20 άρθρα και κατόπιν αρχίζει σταδιακά η χρέωση. Η επισκεψιμότητα των ενημερωτικών ιστοσελίδων το 2011 στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση 17% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Την αύξηση αυτή την εκμεταλλεύτηκαν κυρίως οι εταιρείες τεχνολογίας καθώς πέντε από αυτές (Microsoft, Google, Facebook, AOL και Yahoo) απορρόφησαν 68% της συνολικής διαδικτυακής διαφημιστικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί δεν αποκλείουν τη στενότερη συνεργασία εταιρειών τεχνολογίας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Η Yahoo πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με το δίκτυο ABC, το YouTube με το πρακτορείο Reuters και το facebook δημιούργησε συνεργασίες με εφημερίδες όπως η «Washington Post», η «Wall Street Journal» και η «Guardian».

NEA
Keywords
Τυχαία Θέματα