Το Βελιγράδι αναμένει νέες κινεζικές επενδύσεις

Το Βελιγράδι ελπίζει να συνάψει «εντός των προσεχών μηνών» επενδυτικές συμφωνίες με το Πεκίνο, που θα αφορούν προγράμματα ανάπτυξης υποδομών στη Σερβία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της χώρας Βουκ Γέρεμιτς. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη δρομολόγηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομών στη χώρα μας και μπορούμε να αναμένουμε εντός των προσεχών μηνών συμφωνίες για τούτα τα καινούργια σχέδια», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Ζιεσί.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ευχή να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εργασίες
κατασκευής του έργου που αφορά την ανέγερση γέφυρας στον ποταμό Δούναβη στο Βελιγράδι, συνολικής αξίας 170 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του από δάνειο που θα συναφθεί με κινεζική τράπεζα. Το σχέδιο αυτό ήταν το 2009 το πρώτο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές στην Ευρώπη που ανακοίνωσε η Κίνα.

«Η κινεζική πλευρά θα προωθήσει στις κινεζικές επιχειρήσεις και τοπικές επαρχίες τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στη Σερβία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης την πιθανότητα μίας επίσκεψης του κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στη Σερβία «στο προσεχές μέλλον».

Ο Ζιεσί παράλληλα επανέλαβε τη θέση της χώρας του για το θέμα του Κοσόβου. Το Πεκίνο δεν έχει αναγνωρίσει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της πρώην σερβικής επαρχίας. «Εμείς καλούμε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα δια της διπλωματικής οδού», τόνισε ο Ζιεσί.

Ο κινέζος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία αναμένεται να συναντηθεί με τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, και να καταθέσει λουλούδια μπροστά από την πρώην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, η οποία είχε βομβαρδιστεί από την αεροπορία του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των επιδρομών κατά τα Σερβίας το 1999.
Keywords
Τυχαία Θέματα