Συνάντηση ΔΝΤ στην Πορτογαλία

Η "τρόικα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους υπεύθυνους του κύριου κόμματος της πορτογαλικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), για να τους παραδώσουν το πρόγραμμα που προβλέπεται από τη συμφωνία η οποία συνήφθη την προηγουμένη με την υπό παραίτηση κυβέρνηση για την παροχή δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το PSD.

"Συναντήσαμε
την αποστολή, την οποία είχαμε την ευχαρίστηση να δεχθούμε στην έδρα του PSD, και η οποία ήρθε για να μας εξηγήσει το πρόγραμμα", δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Κάρλος Μοέντας εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

"Θα αναλύσουμε αυτό που μας έδωσαν και, ως το τέλος του απογεύματος ή αύριο (Πέμπτη) το πρωί, το PSD θα εκφράσει στην αποστολή την άποψή του γι' αυτό που διάβασε".

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ πρόκειται να συναντηθούν το απόγευμα με το δεξιό κόμμα CDS, έκανε γνωστό ο πρόεδρος του κόμματος Πάουλο Πόρτας.

Η διεθνής αποστολή επιθυμεί αυτά τα δύο κόμματα να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο δανεισμού, αν κερδίσουν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου και οι οποίες προκλήθηκαν από την παραίτηση στα τέλη Μαρτίου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Χθες το βράδυ ο Σόκρατες ανακοίνωσε τη σύναψη μιας "καλής συμφωνίας" για ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των μέτρων, εν αναμονή μιας "τελικής διαβούλευσης των κομμάτων".

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπενθύμισε, μιλώντας εξ ονόματος της τρόικας, τη σημασία μιας "ευρείας" υποστήριξης των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης προς το πρόγραμμα αυτό.

"Οι υπεύθυνοι του κόμματος έχουν ήδη πει ότι θα υπέγραφαν" τη συμφωνία, δήλωσε σήμερα το πρωί ο οικονομολόγος Εντουάρντο Κατρόγκα, υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του PSD.

Στο τέλος των συνομιλιών τους με τα κόμματα, οι επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ και του ΔΝΤ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τους όρους της συμφωνίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα