Τρεις γενιές Παπανδρέου: Γεώργιος, Ανδρέας και Γιώργος

Η γενιά των Παπανδρέου - Μια οικογένεια βάζει τη σφραγίδα της τα τελευταία, σχεδόν, 100 χρόνια στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Η ιστορία των Παπανδρέου(Σταυρόπουλος, το πραγματικό τους επίθετο) ξετυλίγεται ταυτόχρονα με αυτήν του τόπου.

Ολες οι Κυριακές είναι ίδιες σε αυτήν την πλευρά του Ερύμανθου. Ο παπα-Ανδρέας Σταυρόπουλος χτυπά την καμπάνα και περιμένει τους συγχωριανούς του -μερικές δεκάδες ψυχές που παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης. Μακριά από την πόλη, μακριά από τη θάλασσα, μακριά από γιατρό και από σχολείο. Η κυρά Παγώνα, η παπαδιά, πιστεύει πάντα στις καλύτερες μέρες. Ετσι μεγαλώνει και τα τρία της παιδιά. Τον Νίκο, τη Μαγδαληνή και τον Γιώργο, που δεν πρόλαβε καλά καλά να τη γνωρίσει. Στο Καλέντζι δεν συμβαίνει τίποτα σπουδαίο. Κι όμως. Στο Καλέντζι θα στηθούν κάποια στιγμή οι ανδριάντες τουλάχιστον δύο πρωθυπουργών.

Η ζωή στο ορεινό χωριό της Αχαΐας δεν είναι εύκολη. Η παπαδιά χάνεται νωρίς, το 1889, πριν δει το στερνοπούλι της να περπατάει. Αλλά και η Μαγδαληνή φεύγει μόλις στα 19, από φυματίωση. Ο παπα-Ανδρέας δεν παύει να ελπίζει. Θέλει τα παιδιά να μορφωθούν, να φύγουν από το βουνό, να φτιάξουν τη ζωή τους. Ομως το σχολείο του χωριού έχει μόνον τέσσερις τάξεις. Και το Σχολαρχείο, στην κοντινή Χαλανδρίτσα, δεν αρκεί. Στέλνει τον Νίκο στην Πάτρα. Και όταν έρχεται η σειρά του Γιώργου να πάει στο Γυμνάσιο, παίρνει μετάθεση και μαζί με τα τρία παιδιά μετακομίζει στην Πάτρα. Εκείνα τα χρόνια θα «γεννηθούν» οι Παπανδρέου - οι γιοι του παπα-Ανδρέα από το Καλέντζι. Ετσι κι αλλιώς, έτσι τους έλεγαν όλοι.

Η αρχή
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη σύζυγό του, Μαργαρίτα, τα τέσσερα παιδιά τους και τη μητέρα του, Σοφία
Ο Γιώργος αποδεικνύεται επιμελής και φιλόδοξος. Τελειώνει το Γυμνάσιο και το 1904 γράφεται στη Νομική. Πιστεύει ότι από εκεί θα βρουν δρόμο οι ανησυχίες του. Αυτές που τον οδηγούν το 1907 στην ηγεσία των φοιτητικών κινητοποιήσεων και, αναπόφευκτα, στην πρώτη σύλληψη. Την επόμενη χρονιά δημοσιεύει το πρώτο του άρθρο. Μιλά για την κοινωνική δικαιοσύνη. Για την ισότητα, τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες, για την «επανάσταση του μέλλοντος», για τη μεταρρύθμιση. Η αρχή έχει γίνει. Η κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει στη Γερμανία, με υποτροφία για σπουδές. Κατατάσσεται ως εθελοντής του εξωτερικού. Την επόμενη χρονιά αποστρατεύεται, παντρεύεται τη Σοφία Μινέικο, κόρη ενός Πολωνού μηχανικού και μιας Ελληνίδας από τα Γιάννενα.

Είναι ο νεανικός του έρωτας. Εκείνος 24 ετών κι εκείνη 23. Τον ακολουθεί στο Βερολίνο και κατόπιν στη Μυτιλήνη, όπου ο Βενιζέλος τον διορίζει νομάρχη, και μετά στη Χίο, στη θέση του διοικητή Αιγαίου. Εδώ γεννιέται ο Ανδρέας, το 1919. Τα κείμενα της εποχής εκείνης δείχνουν αυτό που θα ακολουθήσει. Μιλάει για τα δικαιώματα της γυναίκας («η εργασία θα εξελίξει τη σημερινή σκλάβα-κούκλα σε ώριμη προσωπικότητα»), ακόμη και για τα «όρια του Δημοτικισμού». Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, ως Γιώργος Παπανδρέου, σηκώνει τη σημαία του αντιμοναρχισμού και πρωτοστατεί στον αγώνα κα
Keywords
Τυχαία Θέματα