Βελτίωση της οικονομίας της Κύπρου

Βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία των δημόσιων οικονομικών του Απριλίου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Το αποτέλεσμα αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνάδει με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, τα οποία προβλέπεται να σημειώσουν σταδιακή βελτίωση καθ' όλο το υπόλοιπο του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι μερικοί από τους παράγοντες που τεκμηριώνουν τη βελτίωση των οικονομικών είναι η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης
για συγκράτηση των κρατικών δαπανών και η αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, κυρίως λόγω των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί της κυβέρνησης παρουσιάζουν δημοσιονομικό έλλειμμα 384 εκατ. ευρώ 2,09% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κατά το α' τετράμηνο του 2011. Πέρσι, κατά το ίδιο διάστημα, το έλλειμμα ήταν 154 εκατομμύρια ευρώ ή 0,89%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα κατά το α' τετράμηνο καταγράφουν μείωση 2,37%, τα φορολογικά έσοδα μείωση 0,71%, τα έσοδα από άμεσους φόρους μείωση 1,89% και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αύξηση 4,54%.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση για βελτίωση της οικονομίας αντέδρασε η αντιπολίτευση. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του τετράμηνου του 2011 για την οικονομία δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αυξηθεί περαιτέρω και έχει ανέλθει στο 2,1% σε σχέση με 1,7% που ήταν στο τέλος του α' τριμήνου του 2011.

Οι δημόσιες δαπάνες, πρόσθεσε, συνεχίζουν να αυξάνουν με ρυθμό κοντά στο 10% παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης πως θα περιορίζονταν σε μια αύξηση μόλις του 1,6%.

"Αυτό καταδεικνύει ότι στα αποτελέσματα του τετράμηνου έχουμε μια απόκλιση της τάξης του 8,3% στις δημόσιες δαπάνες. Το πιο ανησυχητικό απ' όλα, όμως, είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που βλέπει βελτίωση στα αποτελέσματα αυτά", ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

''Θα έπρεπε, προσθέτει, κυβέρνηση και υπουργός Οικονομικών να πανηγυρίζουν λιγότερο και να δώσουν έμφαση στην επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και στη μείωση των δημοσίων δαπανών''.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός πως δεν έγινε κανένας σχολιασμός της προειδοποίησης του Οίκου Αξιολόγησης Moody's ότι έχει θέσει υπό αναθεώρηση την κυπριακή οικονομία, την οποία υποβάθμισε στην κατηγορία Α2 μόλις πριν από τρεις μήνες.

Ο Οίκος Moody's ανέφερε ως λόγο της αναθεώρησης τη μεγάλη έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό χρέος και την πιθανότητα να αναγκασθεί η κυβέρνηση να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Νεοφύτου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των Moody's, ανέφερε ότι χρειάζεται η χάραξη εθνικής πολιτικής μετά τις εκλογές της Κυριακής για να βγει η οικονομία από την κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα