Ζητούν την απελευθέρωση ενός ακτιβιστή

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε σήμερα τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσουν έναν ακτιβιστή που συνελήφθη στα ανατολικά της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, ζητεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσει "αμέσως" τον Φάντελ Μάκι αλ Μανάσιφ, έναν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθη
την 1η Μαΐου επειδή πήρε μέρος σε ειρηνική διαδήλωση στην επαρχία αλ Κάτιφ.

Υπογραμμίζει άλλωστε ότι η σύλληψή του έγινε δύο ημέρες μετά την υιοθέτηση μίας τροπολογίας που κάνει ακόμη πιο περιοριστικό το νόμο σχετικά με τις δημοσιεύσεις.

"Οι τελευταίες συλλήψεις ειρηνικών αντιφρονούντων παγώνουν το κλίμα των μεταρρυθμίσεων" στο βασίλειο, εκτίμησε ο Κρίστοφ Ουίλι, υπεύθυνος του HRW, προσθέτοντας ότι "η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης".

Ακτιβιστές και σιιτικοί ιστότοποι έκαναν λόγο την Πέμπτη για τη σύλληψη 20 με 30 σιιτών, ανάμεσά τους και δύο μπλόγκερ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις στα ανατολικά της χώρας, γεγονός που ανεβάζει σε 140 τον αριθμό των σιιτών κρατούμενων από την αρχή του κύματος διαμαρτυρίας τον Μάρτιο.

"Αυτή η εκστρατεία συλλήψεων και ενίσχυσης των περιορισμών στα μέσα επαναφέρουν το βασίλειο σε μία εποχή που κάθε αμφισβήτηση πληρωνόταν με μία σύλληψη", πρόσθεσε ο Ουίλκι.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν κυρίως στην επαρχία αλ Κάτιφ και σε γειτονικές πόλεις, όπου τον τελευταίο καιρό πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης με τους σιίτες του Μπαχρέιν και με αίτημα την απελευθέρωση κρατούμενων.

Η πλειοψηφία των περίπου 2 εκατομμυρίων σιιτών της Σαουδικής Αραβίας ζουν σε ανατολικές επαρχίες που συνορεύουν με το Μπαχρέιν, όπου οι αρχές κατέστειλαν στα μέσα Μαρτίου το κίνημα αμφισβήτησης των σιιτών, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, εναντίον της σουνιτικής κυβέρνησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα