Deloitte: “2010 Global Security Study”

10:40 30/5/2011 - Πηγή: PC Nea
Η Deloitte δημοσίευσε την ετήσια έρευνα με τίτλο “2010 Global Security Survey”, η οποία εστιάζει στο ζήτημα της προστασίας των δεδομένων στον κλάδο της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων. Στη φετινή μελέτη συμμετείχαν 960 ερωτώμενοι από περισσότερες από 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως σχεδόν σε όλους του κλάδους, έτσι
και σε αυτόν της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων, κατά το 2010 συνέβησαν πολλές αλλαγές που ενδέχεται να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα να επανεξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους προστατεύουν τα δεδομένα τους, είτε αυτά βρίσκονται εντός της εταιρίας είτε σε χέρια τρίτων είτε στο «σύννεφο» (cloud computing).

Σε αυτό το πλαίσιο η Αλήθεια Διακάτου, Partner στο τμήμα Enterprise Risk Services της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε. δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της παγκόσμιας έρευνας καταδεικνύουν την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λειτουργιών ασφαλείας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων. Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αποτελέσει αφορμή ενδοσκόπησης για τις Ελληνικές εταιρίες, που θα τις βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν το επίπεδό τους σε σύγκριση με παρόμοιους οργανισμούς στο εξωτερικό και να λάβουν τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να βελτιωθούν.»

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων φαίνεται ότι υιοθετούν καθυστερημένα τις νέες τεχνολογίες ασφαλείας, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο, την ικανότητά τους να περιορίσουν τους κινδύνους. Η πλειοψηφία (38%) όσων ερωτήθηκαν σε ποια κατηγορία θα κατέτασσαν την εταιρία τους ως προς την υιοθέτηση τεχνολογιών ασφαλείας, απάντησαν ότι επιλέγουν μόνο δοκιμασμένες από την αγορά τεχνολογίες. Μέχρι, όμως, οι νέες τεχνολογίες να αξιολογηθούν από την αγορά, τα δεδομένα των επιχειρήσεων παραμένουν εκτεθειμένα σε κινδύνους, λόγω του ξεπερασμένου μηχανογραφικού εξοπλισμού και των παρωχημένων τεχνολογιών.

- Οι επενδύσεις στην ασφάλεια των πληροφοριών αυξάνονται καθώς η οικονομία βελτιώνεται. Σε γενικές γραμμές, όπως προκύπτει από τη μελέτη, η έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού δεν θεωρείται φέτος τόσο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την επένδυση στην ασφάλεια των πληροφοριών όσο πέρυσι.

- Οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έχουν ορίσει κάποιο ανώτερο διοικητικά στέλεχος ως υπεύθυνο για την προστασία του απορρήτου των πληροφοριών, ούτε διαθέτουν κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση των ευαίσθητων και εμπιστευτικών πληροφοριών. Όσο όμως οι κανονιστικές απαιτήσεις του κλάδου αυξάνονται, η ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προστασίας του απορρήτου των πληροφοριών εντείνεται.

- Οι περισσότεροι οργανισμοί δεν ελέγχουν επαρκώς την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κανονιστικής συμμόρφωσης που εφαρμόζουν. Πράγματι, σύμφωνα με την έρευνα της
Keywords
Τυχαία Θέματα