Symantec: οι spammers εκμεταλλεύονται σημαντικά γεγονότα

17:48 6/2/2012 - Πηγή: PC Nea
Η Symantec έδωσε στην δημοσιότητα τα ευρήματα της έκθεσης Symantec Intelligence Report Ιανουάριος 2012, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι spammers χρησιμοποιούν τις διακοπές και άλλα μεγάλα γεγονότα για να προβάλλουν με πιο δελεαστικό τρόπο τα mail που διαχέουν.
Ο τομέας Symantec
Intelligence έχει καταγράψει περισσότερα από 10,000 domain names που έχουν καταχωρηθεί περιέχοντας redirect script σε PHP, το οποίο έχει αναφορές στην Νέα Χρονιά, στην ονομασία του αρχείου. Αυτά τα redirect scripts υπήρχαν σε Web sites και τα links που παρέπεμπαν σε αυτά τα scripts περιέχονταν σε spam emails, τα οποία είχαν παρεμποδιστεί από το Symantec.cloud.

Για να προκαλέσουν τους παραλήπτες να ανοίξουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι spammers χρησιμοποίησαν επιπρόσθετες τεχνικές κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνοντας παραμέτρους στο URL, που υπονοούσαν ότι το link παρέπεμπε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ειδικοί του Symantec Intelligence αναμένουν ότι οι spammers θα εκμεταλλευτούν και άλλα επερχόμενα γεγονότα, με ένα από τα βασικότερα εκείνο της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς και εκείνο του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου.

“Αναμένουμε να κάνουν την εμφάνιση τους πληθώρα spam and malware που θα εκμεταλλεύονται τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα αυτής της χρονιάς. Ήδη υπάρχουν αναφορές στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου,” είπε ο κ. Χρήστος Βεντούρης, Technology Manager της Symantec Hellas. “Σχετίζοντας τα μηνύματά τους με μεγάλους εορτασμούς ή γεγονότα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, οι spammers και οι δημιουργοί malware μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον στους παραλήπτες (τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο) και να αυξήσουν την πιθανότητα οι παραλήπτες να επισκεφθούν spam Web sites ή να μολυνθούν” συμπλήρωσε ο κ. Βεντούρης.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, τα επίπεδα του global spam μειώθηκαν, ενώ τον Ιανουάριο σταδιακά επέστρεψαν σε παρόμοια επίπεδα με του Νοεμβρίου 2011, τα οποία όμως ήταν χαμηλότερα από το μέσο όρο του 2011.

Σημαντικά σημεία της έκθεσης
Spam: Τον Ιανουάριο 2012, το παγκόσμιο ποσοστό spam στην κίνηση των email είχε αύξηση 1,3% στο 69% (1 στα 1,45 emails). Μία ακόμη σημαντικότερη μείωση παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, όπου το spam κυμάνθηκε στο 67,7%, μία μείωση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων. Η πρόσφατη αύξηση σημαίνει ότι το spam επέστρεψε σε παρόμοιο επίπεδο με εκείνο του Νοεμβρίου 2011.

Phishing: Τον Ιανουάριο, το παγκόσμιο ποσοστό phishing αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες, με μέσο όρο ένα στα 370 emails (0,27%).

E-mail-borne Απειλές: Το παγκόσμιο ποσοστό email-borne ιών στην κίνηση των email ήταν ένα στα 295 emails (0.33 %) τον Ιανουάριο, μία μείωση της τάξης των 0,02% ποσοστιαίων μονάδων από τον Δεκέμβριο 2011. Το 29% των E-mail-borne malware περιείχαν links κακόβουλων ιστοσελίδων, ίδιο ποσοστό με τον Δεκέμβριο 2011 .

Web-based Malware Απειλές: Τον Ιανουάριο, η έκθεση Symantec Intelligence εντόπισε ένα μέσο όρο 2.102 Ιστοσελίδων σε καθημεριν
Keywords
Τυχαία Θέματα