Symantec: σκεπτικισμός για την ασφάλεια στο cloud

17:11 19/10/2011 - Πηγή: PC Nea
Η Symantec ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έκθεσης 2011 State of Cloud Survey, η οποία εξετάζει πως οι οργανισμοί υιοθετούν το cloud computing και αντιμετωπίζουν τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στην προσέγγιση τους ως προς την διαχείριση του ΙΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιχειρήσεις έχουν ανάμεικτα συναισθήματα
όσο αφορά στην ασφάλεια_ με την πλειοψηφία τους να την θεωρούν ως κορυφαίο ζήτημα αλλά και μέγιστο στόχο κατά τη μετάβαση τους στο cloud.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι ΙΤ οργανισμοί μπορεί να μην είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για την μετάβαση τους στο cloud, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι τα στελέχη πληροφορικής που διαθέτουν δεν είναι έτοιμα αυτή τη χρονική στιγμή.

“Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης ενισχύουν όσα μας αναφέρουν οι πελάτες μας. Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαίο θέμα, κατά την μετάβαση τους στο cloud,” είπε ο κ. Χρήστος Βεντούρης, Technology Manager της Symantec Ελλάς. “Για να αποκτήσουν το αίσθημα προστασίας στο cloud, οι οργανισμοί πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι έχουν τον έλεγχο της πληροφορίας και των εφαρμογών τους είτε αυτές βρίσκονται στο cloud είτε στην υπάρχουσα υποδομή τους."

Η έκθεση εστιάζει στα διάφορα μοντέλα cloud computing συμπεριλαμβανομένων των Public και Private Software-as-a-Service, Υβριδική Υποδομή ή Platform-as-Service

Οι Οργανισμοί σε δίλημμα σχετικά με την ασφάλεια
Σύμφωνα με την έκθεση, οι οργανισμοί έρχονται σε αντίφαση σχετικά με το θέμα της ασφάλειας – ορίζοντας τη ως προτεραιότητα και κορυφαίο στόχο αλλά και ως βασικό ζήτημα κατά τη μετάβαση τους στο cloud. 87% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η μετάβασή τους στο σύννεφο δεν θα έχει επίπτωση ή μπορεί να βελτιώσει το θέμα της ασφάλειας. Παρόλα αυτά, η επίτευξη της ασφάλειας αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τους οργανισμούς, οι οποίοι επικαλούνται πιθανά ρίσκα, συμπεριλαμβανομένων των malware, κλοπών από hacker και απώλειας εμπιστευτικών δεδομένων.

Το προσωπικό IT δεν είναι αρκετά έτοιμο για το cloud
Παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, μεγάλο μέρος αυτών ισχυρίζεται ότι δεν είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τεχνολογίες που αφορούν στο cloud. Η μειοψηφία μόνο των ερωτηθέντων (μεταξύ 15 και 18%) θεωρούν ότι το προσωπικό τους είναι σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένο για την μετάβαση στο cloud. Σχεδόν μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι το ΙΤ προσωπικό τους δεν είναι έτοιμο αυτή τη χρονική περίοδο.

Η έλλειψη προετοιμασίας οφείλεται εν μέρη στην απουσία εμπειρίας, καθώς μόνο το 25% των τμημάτων ΙΤ έχουν κάποια εμπειρία στο cloud. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι οργανισμοί να στρέφονται σε εξωτερικούς συνεργάτες για βοήθεια. Πράγματι, κατά την ανάπτυξη υβριδικής υποδομής ή platform-as-a-service, περίπου 3 στους 4 ερωτηθέντες είπαν ότι στρέφονται σε value added resellers (VARs), σε ανεξάρτητους συμβούλους, σε εταιρείες παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ή σε system integrators.

Λίγοι έχουν
Keywords
Τυχαία Θέματα