10 Βέτο στην επιχείρηση «IRINI» από την Τουρκία

Η εθνικιστική, «ευρασιατικού προσανατολισμού» εφημερίδα Αϊντινλίκ σε ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι «η Τουρκία απέρριψε 10 φορές επιθεώρηση πλοίων από την επιχείρηση IRINI που εποπτεύει το υποτιθέμενο εμπάργκο όπλων που προορίζονται για την Λιβύη. Επίσης έγινε γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα τα μεταγωγικά αεροπλάνα που ταξιδεύουν από την Τουρκία προς τη Λιβύη άρχισαν να χρησιμοποιούν διαφορετικές διαδρομές».

Στην

τελευταία έκθεση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης IRINI, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται ότι ελέγχθηκαν 491 εμπορικά πλοία, σε 16 από τα οποία ο έλεγχος έγινε με την άδεια των καπετάνιων. Επίσης επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να παρακολουθούνται 16 λιμάνια και 25 αεροδρόμια στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Τον Φεβρουάριο είχαν ζητήσει να επιβιβαστούν σε τουρκικό πλοίο

Στην έκθεση, όπου παρουσιάζονται τα συνολικά στοιχεία των δραστηριοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου 2020 έως και σήμερα, αναφέρεται ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί σε 25 «ύποπτα» πλοία όπου σε 3 περιπτώσεις κατασχέθηκαν φορτία που «θεωρήθηκαν ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι «Μια σημαία εθνικότητας (Τουρκία) έχει απορρίψει την άδεια επιβίβασης και επιθεώρησης ύποπτων πλοίων 10 φορές».

Στις αρχές του 2023 ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων όπως έγινε γνωστό ήταν 9, ωστόσο αυξήθηκε σε 10 μετά από βέτο που άσκησε η Τουρκία σε νέο αίτημα τον Φεβρουάριο.

Η Άγκυρα και η Τρίπολη είναι ενοχλημένοι

Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης είχαν κατακρίνει στο παρελθόν πολλές φορές την επιχείρηση IRINI με τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν «αντικειμενική». 

Τον Νοέμβριο του 2020, η γερμανική φρεγάτα Αμβούργο, που συμμετείχε στην επιχείρηση IRINI, επιβιβάστηκε χωρίς άδεια στο εμπορικό πλοίο «Roseline A» που έφερε τουρκική σημαία και το ερευνούσε επί 16 ώρες.

Τα τούρκικα μεταγωγικά αεροπλάνα άλλαξαν την διαδρομή τους προς την Λιβύη

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι «τα τουρκικά μεταγωγικά αεροπλάνα άλλαξαν πρόσφατα τη διαδρομή τους προς τη Λιβύη. Τα τουρκικά μεταγωγικά αεροπλάνα, τα οποία προηγουμένως πετούσαν προς τη Λιβύη πάνω από τη Μεσόγειο εισερχόμενα στο FIR ΑΘΗΝΩΝ και ΚΑΪΡΟY, ξεκίνησαν πρόσφατα να χρησιμοποιούν τη βαλκανική διαδρομή. Στη νέα διαδρομή, φαίνεται ότι ταξιδεύουν προς τη Λιβύη μέσω Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας και Ιταλίας. Ο λόγος αυτής της αλλαγής δεν είναι ακόμα γνωστός».

Keywords
Τυχαία Θέματα