Παθογένειες στη διαχείριση δασικών πυρκαγιών εντοπίζει η ΟΠΟΚ

Για παθογένειες στο σύστημα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), καλώντας την Κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για αντιμετώπιση των πυρκαγιών και επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Η ΟΠΟΚ σημειώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα χωριά της ορεινής Λεμεσού «ήλθε να βγάλει στην επιφάνεια, για άλλη μια φορά, τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης αλλά και τις παθογένειες

του συστήματος διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών».

Σε ό,τι αφορά τις ακούσιες, ανθρωπογενείς πυρκαγιές, αναφέρει ότι παρατηρούνται σοβαρά κενά, όπως η μη αποτρεπτικές ποινές. Επίσης, αναφέρεται σε ανεπάρκειες σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των αρμοδίων υπηρεσιών, τις οποίες αποδίδει σε υποστελέχωση του προσωπικού εποπτείας και δασοπυρόσβεσης και τα διαθέσιμα μηχανικά μέσα. «Εμπειρογνώμονες και ειδικοί στο θέμα συμφωνούν ότι η πρόληψη, η αμεσότητα του εντοπισμού και η ταχεία επέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας στον περιορισμό της πυρκαγιάς και στη μείωση του κινδύνου ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, η ΟΠΟΚ αναφέρεται στην ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής. «Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής μας σπαταλούν τεράστια κονδύλια στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης, συχνά καταστροφικής για το περιβάλλον και κλιμακώνουν την κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, θεωρούμε απαράδεκτο να μην διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών», αναφέρει.

Τέλος, η ΟΠΟΚ «καλεί την συντεταγμένη Κυπριακή πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στους αναγκαίους σχεδιασμούς και στην αύξηση των συνολικών δαπανών για προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα