14 Αυγούστου ΄74: Δεν Ξεχνώ

ΕΔΕΚ και Οικολόγοι καταδικάζουν τη β’ φάση της Τουρκικής Εισβολής
Με συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες οι «εορταστικές» εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα

Οι Οικολόγοι και η ΕΔΕΚ προέβησαν χθες σε ανακοινώσεις καταδίκης της β’ φάσης της Τουρκικής Εισβολής. Υπενθυμίζεται ότι στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθούν σήμερα «εορταστικές» εκδηλώσεις, παρουσία τού κατά τα άλλα μετριοπαθούς

κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974, εκφράζει πίστη, αποφασιστικότητα, αλλά και αφοσίωση στον αγώνα του λαού μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων, οι Οικολόγοι απαιτούν όπως το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της προταχθεί διεκδικητικά, όπως προνοούσε η Συμφωνία Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979 και η απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Όσο δεν επιστρέφεται η Αμμόχωστος -σύμφωνα με όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- δεν μπορεί να πεισθεί κανείς ότι η Τουρκία θέλει λύση στο Κυπριακό», αναφέρει ανακοίνωση, που ζητά επίσης επιστροφή και της Μόρφου αλλά και της Καρπασίας, στο πλαίσιο της 3ης Βιέννης.

Δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις
Η ΕΔΕΚ με δική της ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις, εκτός εκείνες που οι ίδιοι εγκαταλείπουμε. «Η Κύπρος θα απελευθερωθεί σε πείσμα των εχθρών της, μέσω της διεκδίκησης δημοκρατικής λύσης, που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια και μέλλον, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν παντού τα ίδια δικαιώματα, χωρίς εσωτερικά σύνορα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση. «Απευθύνουμε ιδιαίτερο μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, που συνεχίζουν να σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου», προσθέτει η ΕΔΕΚ.

Έκτη αντιμιλιταριστική εκδήλωση
Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχή χρονιά στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Σελιμίγε, στην κατεχόμενη Λευκωσία, η συναυλία «Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση». Όπως αναφέρουν τ/κ πηγές, η συναυλία διοργανώνεται από τη «Συνέλευση για την Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση», η οποία συγκροτείται από ομάδες και άτομα και από τις δύο πλευρές, και η εκδήλωση αποτελεί μέρος «του ευρύτερου αγώνα ενάντια σε όλους τους στρατούς, και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της ελευθερίας και της συνύπαρξης των λαών, και ενάντια στον μιλιταρισμό». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «Συνέλευσης», το όνομα «Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση» δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί ειρωνική έκφραση προς τον παραπλανητικό χαρακτηρισμό «ειρηνική επιχείρηση», που χρησιμοποιείται από την Τουρκία για την τουρκική εισβολή.

Η ευχή του Δήμου Κυθρέας
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την τραγική επέτειο της β' φάσης της εισβολής, ο Δήμος Κυθρέας αναφέρει πως «οι θύμησες αυτές τις μέρες του Αυγούστου είναι πολύ οδυνηρές για όλους μας και για τον κάθε πρόσφυγα ιδιαίτερα για τον τόπο του. Συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη θλιβερή μέρα κατάληψης της Κυθρέας και των γύρω χωριών της ευρύτερης περιοχής τον Αύγουστο του 1974, μετά τη δεύτερη μεγάλη προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων. Θύμησες για τους νεκρούς, τους αγνοουμένους, την προσφυγιά, τις εκκλησιές μας, τη γη μας, για πολλά», σημειώνει. Ο Δήμος Κυθρέας επαναβεβαιώνει, επίσης, πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει τους τόπους μας και πως στόχος αμετάθετος παραμένει η ελεύθερη επιστροφή σ’ αυτούς υπό συνθήκες ασφάλειας, δικαίωμα ιερό και αναπαλλοτρίωτο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα