20 χρόνια Pafos Zoo: Από ένα χωράφι με ελιές σε ένα μικρό παράδεισο με ζώα

Μετέτρεψε το χόμπι του στον μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της Κύπρου. Ο λόγος για τον ιδιοκτήτη του Pafos Zoo, Χρίστο Χριστοφόρου, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Πρωτοσέλιδο και μίλησε για την 20χρονη πορεία του ζωολογικού του πάρκου.

Έχοντας στο πλευρό του τον γιο του Ιούλιο, που σιγά σιγά αναλαμβάνει τα ηνία, ανέφερε ότι ο λόγος που τον οδήγησε στη δημιουργία του Pafos Zoo ήταν η αγάπη για τα ζώα. Οι εργασίες για την κατασκευή άρχισαν το 2000 και ολοκληρώθηκαν τον

Σεπτέμβριο του 2003. Θυμάται ότι «δειλά δειλά ξεκινήσαμε με πολλές δυσκολίες, πολλά προβλήματα, γραφειοκρατία, γινόταν ολόκληρη ιστορία για να φέρεις ένα ζώο. Πλέον τα πράγματα λειτουργούν πιο ομαλά, έχω τη βοήθεια του γιου μου, ο οποίος είναι κτηνίατρος, και της κόρης μου».

Ο Ιούλιος Χριστοφόρου από την πλευρά του είπε ότι «θα πρέπει να ήταν τρομακτικό να ξεκινήσεις τον ζωολογικό κήπο στην αρχή. Ήταν ένα χωράφι με ελιές και έγινε ένας μικρός παράδεισος, ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες ζώα». Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ιδιαίτερη του αδυναμία στα ερπετά, στα ψάρια, τα έντομα, τα θηλαστικά και τέλος στα πουλιά.

Ερωτηθείς ποια ζώα είναι πιο δύσκολα στη φροντίδα, απάντησε ότι «είναι τα ερπετά, επειδή εξαρτώνται πολύ από το περιβάλλον τους. Εάν είναι σε ένα ζεστό περιβάλλον, είναι ζεστά. Εάν είναι σε ένα παγωμένο, μπορεί να παγώσουν και να τα χάσουμε. Επιπλέον, είναι πολύ ευαίσθητα και επιρρεπή σε ασθένειες».     

Στο Pafos Zoo όπως είπαν, φιλοξενούνται δύο είδη κροκοδείλων και γίνονται προσπάθειες να φέρουν ένα σπάνιο είδος από τη Σιγκαπούρη. Η επιλογή των ζώων, σύμφωνα με τον κ. Χρίστο, γίνεται με τη βοήθεια της τράπεζας δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλους τους ζωολογικούς κήπους και τα αποθέματά τους.

Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχισμένα τα ζώα στον ζωολογικό κήπο, απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι «μεγάλωσαν στην αιχμαλωσία, είναι μαθημένα στην αιχμαλωσία, τους δίνεται η κατάλληλη φροντίδα αν τα αγαπάς πραγματικά».   

Σημειώνεται ότι για τον εορτασμό των 20 χρόνων του ζωολογικού κήπου Πάφου, παρέχεται δωρεάν είσοδος σε όλα τα παιδιά ηλικίας 0-12 ετών, αυτό το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

«Ως μέρος των εορτασμών μας για τα 20 χρόνια το Σαββατοκύριακο, 23/24 Σεπτεμβρίου, η Màre Facepainter Πάφος θα βρίσκεται στο Ζωολογικό Κήπο προσφέροντας δωρεάν ζωγραφική προσώπου σε όλους τους νικητές. Μάλιστα, ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο, θα διατίθεται για φιλανθρωπικό σκοπό στο ίδρυμα Ένα Όνειρο, Μια Ευχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα