Λ/σια:8 χρόνια σε 17χρονο για βιασμό 81χρονης-"Βάναυσος τρόπος"

Βαριά καμπάνα στον 17χρονο που βίασε 81χρονη μέσα στο σπίτι της, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος, ηλικίας 16 ετών και 8 μηνών, παραδέχθηκε συνολικά 3 κατηγορίες, μια για το αδίκημα της διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύκτας, μια για βιασμό ενήλικης και μια για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Κατηγορούμενο συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 8 ετών για το αδίκημα του βιασμού. Για σκοπούς επιβολής ποινής, λήφθηκαν υπ’ όψιν οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων.

Όπως επεσήμανε

το Κακουργιοδικείο, πρόκειται για μια υπόθεση με ιδιάζοντα στοιχεία, καθότι ο δράστης ήταν 16 ½ ετών κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων και το θύμα 81 ετών, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα βάδισης και κινείτο με τη βοήθεια μεταλλικού βοηθήματος, ενώ έβγαινε σπάνια από το σπίτι. Κατά την επίδικη μέρα, και ενώ η παραπονούμενη ήταν μόνη στο σπίτι, γύρω στις 22:00 o Κατηγορούμενος εισήλθε εντός της οικίας μέσω παραθύρου, λέγοντάς της πως θα τη βίαζε. Η παραπονούμενη προσπάθησε να τον απωθήσει με το μεταλλικό της βοήθημα, αυτός το πέταξε και την έριξε στο πάτωμα. Από την πτώση, η παραπονούμενη κτύπησε και δεν μπορούσε να κινηθεί.

Φρίκη προκαλούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης

Ο κατηγορούμενος τής αφαίρεσε το παντελόνι και το εσώρουχό της και ενώ η παραπονούμενη φώναζε «βοήθεια», ο κατηγορούμενος ήρθε σε παράνομη συνουσία μαζί της χωρίς τη θέλησή της. Αφού ο κατηγορούμενος ολοκλήρωσε την πράξη του, προσπάθησε να βάλει το γεννητικό του όργανο στο στόμα της παραπονούμενης, ζητώντας της να του κάνει στοματικό έρωτα. Η παραπονούμενη συνέχισε να φωνάζει για βοήθεια και τότε ο Κατηγορούμενος ντύθηκε γρήγορα και έφυγε. Λόγω αδυναμίας της παραπονούμενης να σηκωθεί, αυτή έμεινε γυμνή στο πάτωμα μέχρι να την εντοπίσουν ο σύζυγος και η κόρη της, όταν επέστρεψαν από έξοδο. Η παραπονούμενη υπέστη δύο κατάγματα, λεκάνης και καρπού, και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο.

Το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως η εξέλιξη των γεγονότων καταδεικνύει ένα άκρως θλιβερό, βάναυσο και εξευτελιστικό τρόπο μεταχείρισης της παραπονούμενης και μιαν ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση, η οποία εμπεριέχει το στοιχείο της παραβίασης της ιδιωτικής κατοικίας και της ίδιας της σωματικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειας της παραπονούμενης.

"Εξευτελισμός και ντροπή..."

Το Κακουργιοδικείο θεώρησε ως επιβαρυντικούς παράγοντες τη χρήση βίας, την περιορισμένη κινητική ικανότητα της παραπονούμενης και την ηλικία της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «… Άτομα αυτής της ηλικίας, λόγω ακριβώς της ηλικίας τους, είναι ευάλωτα και χρήζουν κάποιου ιδιαίτερου σεβασμού, προστασίας, βοήθειας και μεταχείρισης με τρυφερότητα και συμπάθεια, και πως συμπεριφορές εκφοβισμού, βίας, εξευτελισμού και ντροπής προς τέτοια άτομα δεν αρμόζουν και δεν έχουν χώρο σε μια ευνομούμενη κοινωνία».

Το Κακουργιοδικείο συνεκτίμησε πως η διάπραξη των αδικημάτων ωφείλετο στην ανωριμότητα και νεανική επιπολαιότητα του Κατηγορουμένου. Σημείωσε πως ο Κατηγορούμενος είχε δύσκολες προσωπικές συνθήκες και είναι περιστασιακός χρήστης ναρκωτικών από την ηλικία των 13 ετών. Έλαβε υπ’ όψιν ως ελαφρυντικούς παράγοντες την άμεση παραδοχή, την έμπρακτη μεταμέλεια και το λευκό ποινικό μητρώο του Κατηγορουμένου. Τέλος, το Κακουργιοδικείο απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο νεαρό της ηλικίας του.

Χωρίς να παραγνωρίζει την απόδοση αναμορφωτικού χαρακτήρα στην ποινή σε νεαρά άτομα, εντούτοις κατέληξε πως η σοβαρότητα των αδικημάτων της παρούσας υπόθεσης καθιστούσαν την ποινή φυλάκισης ως τη μόνη αρμόζουσα ποινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα