66 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Τελέστηκε το τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Σήμερα συμπληρώνονται 66 χρόνια από τη θυσία του 19χρονου τότε  Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που δικάστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, οδηγήθηκε στην αγχόνη και πέρασε στο πάνθεον των ηρώων.

Στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα

Δημητρίου.

Ο δρόμος για να διαφυλάξουμε αρχές και αξίες, την ίδια τη δημοκρατία, περνάει μέσα από την τιμή κ δόξα των ηρώων μας. Τέτοιων ηρώων όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πορευτούμε με το δικό τους ήθος και τόλμη. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης. pic.twitter.com/fJ96nMXUcw

— Annita Demetriou (@AnnitaDemetriou) March 14, 2023

Δείτε φωτογραφίες: 

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1938 στην Τσάδα της Πάφου, ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων.

Στα 15 του ο Βαγορής  ανέβηκε στον ιστό της σημαίας στο "Ιακώβιο Γυμναστήριο" στην Πάφο  κατέβασε και έσκισε την αγγλική σημαία που ανύψωσαν οι αποικιοκράτες για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, γεγονός που πυροδότησε έκρηξη διαδηλώσεων. Μαθητές και πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερος λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο.
Οι δύο συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν και τρεις γεμάτους γεμιστήρες. Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στηνΛευκωσία για δίκη.

Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν και παραδέχθηκε την ενοχή του λέγοντας:

«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Απαγχονίστηκε από τους Άγγλους στις 14 Μαρτίου 1957. Υπό τον φόβο διαδηλώσεων οι δυνάστες έθαψαν το άψυχο κορμί του στα Φυλακισμένα Μνήματα στην Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα