AFP: Γιατί οι Έλληνες σπάνε πιάτα και πετούν γαρύφαλλα;

Για το ελληνικό «έθιμο» του σπασίματος πιάτων και γαρύφαλλων στα νυκτερινά κέντρα μιλά το AFP σε δημοσίευμά του. Το ρεπορτάζ μάλιστα είναι βιωματικό αφού ο αρθρογράφος βρέθηκε σε ταβέρνα στο περιστέρι το βράδυ των Θεοφανείων. Εκεί απόλαυσε από κοντά το σπάσιμο πιάτων και τον λουλουδοπόλεμο ενώ παράλληλα μίλησε και με εστιάτορες οι οποίοι του εξήγησαν τον λόγο που οι Έλληνες αλλά κι όσοι το δοκιμάσουν, νιώθουν ωραία με το σπάσιμο

των πιάτων!

«Όταν ο κόσμος μου πετάει πιάτα και λουλούδια, νιώθω χαρούμενη, γιατί νιώθω ότι κάνω καλή δουλειά και ότι το κοινό με αγαπάει», είπε στο AFP μια 51χρονη τραγουδίστρια που τραγουδάει από τα 18 της χρόνια.

Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, Βασίλης Μίγγας είπε πως το σπάσιμο πιάτων είναι ένας τρόπος να δείξεις στους τραγουδιστές πως είναι καλοί και σου αρέσουν.
Το AFP αναφέρει ότι οι Έλληνες σπάνε πιάτα για καλή τύχη σε γάμους και βαφτίσεις.

Why Greeks still love their smashing nights outhttps://t.co/gbehlOWCWn pic.twitter.com/ZXAfoonrX1

AFP News Agency (@AFP) January 12, 2024

Για κάποιους όπως γράφει το δημοσίευμα το σπάσιμο των πιάτων και η ρίψη λουλουδιών είναι ένας τρόπος επίδειξης πλούτου και κοινωνικής θέσης.
Το «έθιμο», έφτασε στο απόγειό του τη δεκαετία του 1960 και η δημοτικότητά του ενισχύθηκε με το «Ποτέ την Κυριακή» και την θρυλική Μελίνα Μερκούρη.
Εκείνη την εποχή, 100.000 πιάτα σπάζονταν κάθε μήνα και δεκάδες μικρές εταιρείες ξεπήδησαν για να παράγουν τα πιάτα.

Δεν υπάρχει οριστική θεωρία για την προέλευση του εθίμου.

«Ξεχνάμε τα προβλήματά μας»

Σήμερα, η παράδοση είναι επίσης ελκυστικήγια τους τουρίστες σε μερικές από τις ταβέρνες στην ιστορική συνοικία της Αθήνας, την Πλάκα, ή σε νησιά δημοφιλή στους γλεντζέδες όπως η Μύκονος.

Το σπάσιμο πιάτων απαγορεύθηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Μάλιστα προβλεπόταν και φυλάκιση γι’ αυτό. Τα πιάτα άρχισαν να ξανασπάνε μετά το 1974.
Στην Ελλάδα «πίνουμε, βγαίνουμε να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας!», είπε ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας που μίλησε στο AFP.

Keywords
Τυχαία Θέματα