Cyprus Confidential: Μέσω εταιρειών στην Κύπρο η εκτύπωση συριακού νομίσματος

Το συριακό καθεστώς τυπώνει τραπεζογραμμάτια κυρίως για να καλύψει την επείγουσα ανάγκη για ρευστότητα σε μετρητά, με αποτέλεσμα σταθερά δημοσιονομικά ελλείμματα. 

Σύμφωνα με το Daraj, τα έντυπα κονδύλια διατίθενται κυρίως για την κάλυψη μισθών στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, καθώς και για τις συνήθεις κρατικές δαπάνες. Στρατιωτικές πτήσεις, συγκεκριμένα φορτηγά αεροπλάνα Ilyushin-76, μετέφεραν 240 τόνους τραπεζογραμματίων από τη Μόσχα στη Δαμασκό για 10 εβδομάδες το 2012.  Σχετικά έγγραφα από το Cyprus Confidential σε συνεργασία με το Siraj δείχνουν ότι η συριακή

κυβέρνηση τύπωνε συριακό νόμισμα (τόσο χαρτί όσο και μέταλλο) σε συνεργασία με μια θυγατρική της Κεντρικής Τράπεζας στην Αυστρία, αλλά αυτή η συνεργασία σταμάτησε λόγω κυρώσεων. Αυτή η νέα επιχείρηση εκτύπωσης νομισμάτων χρησιμοποίησε δύο εταιρείες στην Κύπρο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας εκτύπωσης. 

Μια νέα έρευνα της SIRAJ αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές ενέργειες των συριακών επιχειρήσεων εκτύπωσης νομισμάτων υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, μέσω της χρήσης υπηρεσιών που παρέχονται από δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο. Ένας Σύριος-Ρώσος επιχειρηματίας που είναι ιδιοκτήτης της εκτυπωτικής επιχείρησης έχει μπει υπό καθεστώς κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Το Εκτελεστικό Διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλυψε επίσης ότι δύο εγγεγραμμένες κυπριακές εταιρείες, η Piruseti Enterprises LTD και η Frumineti Investments LTD, χρησίμευσαν ως εκτελεστικές διεπαφές για το συριακό καθεστώς το 2014. Βοήθησαν στη διευκόλυνση της διαδικασίας εκτύπωσης τραπεζογραμματίων, παραβιάζοντας έτσι τις διεθνείς κυρώσεις και τον νόμο του Καίσαρα.

Στοιχεία από το ICIJ , το οποίο περιελάμβανε επίσης τη Μονάδα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Συρίας - SIRAJ - αποκαλύπτει πώς η ρωσική ελίτ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρόκεινται στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησαν εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύουν στην Κύπρο για να προστατεύσουν τον πλούτο τους. Αναφέρει περαιτέρω πώς, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αυτές οι οντότητες διασφάλισαν περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από επικείμενες κυρώσεις.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης συναλλαγές μεταξύ του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ενός εγγεγραμμένου μεσάζοντα στην Κύπρο σχετικά με την αγορά αμερικανικού εξοπλισμού γεωτρήσεων πετρελαίου κατά την κορύφωση του συριακού εμφυλίου πολέμου, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Cyprus Confidential:Ο Επικεφαλής Συνδέσμου Τραπεζών σε Λίβανο &σχέση με Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα