EE: Έρευνα και καινοτομία «κλειδιά» για επίτευξη πράσινων και ψηφιακών στόχων

Η έρευνα και η καινοτομία θα καθορίσουν την ταχύτητα με την οποία θα επιτύχουμε τους φιλόδοξους, αλλά απολύτως αναγκαίους πράσινους και ψηφιακούς στόχους μας, ανέφερε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Νίκος Ίσαρης, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου ENFORCE, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στη Στρατηγική Καινοτομίας της ΕΕ, είπε ότι στοχεύει στην εδραίωση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της ΕΕ στην ανθρωποκεντρική καινοτομία και τις

βιώσιμες λύσεις ενόψει των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων, ένα όραμα για τη διασφάλιση της τεχνολογικής αυτονομίας της ΕΕ και την αποκατάσταση της ως βιομηχανικού πρωτοπόρου.

Η στρατηγική καινοτομίας της ΕΕ αφορά στην κινητοποίηση στρατηγικών επενδύσεων σε έργα έρευνας και καινοτομίας που θα συμβάλουν στο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, και θα διασφαλίσει και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της σε υφιστάμενους και νεοεμφανιζόμενους κλάδους, συνέχισε ο κ. Ίσαρης, προσθέτοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται με τη στήριξη των ερευνητικών κοινοτήτων, την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων, την αξιοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων και την προώθηση της κοινής ιδιοκτησίας των στόχων.

Συμπλήρωσε ότι η εστίαση στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις δεν είναι αυθαίρετη, αφού οι δύο αυτοί τομείς θεωρούνται ότι αλλάζουν τα δεδομένα για την προστασία του πλανήτη και ότι μετασχηματίζουν την ποιότητα ζωής και εργασίας των πολιτών της ΕΕ, καθώς και την οικονομία, τονίζοντας ότι η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση πάνε χέρι-χέρι, είναι αμοιβαία επωφελείς και μπορούν να ξεκλειδώσουν το τεράστιο δυναμικό της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το εμβληματικό χρηματοδοτικό πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία είναι το πρόγραμμα "Ορίζοντας Ευρώπη", το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια επταετή περίοδο μεταξύ 2021 και 2027 και καλύπτει πολιτικές προτεραιότητας της ΕΕ, όπως το κλίμα, η ψηφιακή τεχνολογία, η ενέργεια, τα τρόφιμα, η γεωργία, το περιβάλλον, οι φυσικοί πόροι, η βιομηχανία, η κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ο πολιτισμός.

Πρόσθεσε ότι το 35% του προϋπολογισμού του προγράμματος "Ορίζοντας Ευρώπη" είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την ψηφιοποίηση να κατέχει επίσης εξέχουσα θέση, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος δίνεται έμφαση στην καλύτερη κατανόηση των αιτιών, της εξέλιξης, των κινδύνων, των επιπτώσεων και των ευκαιριών της κλιματικής αλλαγής και στην εκπόνηση έργων που θα κάνουν τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, πιο αποδοτικούς και ανταγωνιστικούς, πιο έξυπνους, πιο ασφαλείς και πιο ανθεκτικούς.

Συμπλήρωσε ότι η στρατηγική καινοτομίας της ΕΕ έχει εισαγάγει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, καθώς και νέες θεματικές συμπράξεις και αποστολές της ΕΕ, οι οποίες αποσκοπούν στο να φέρουν σε επαφή διάφορους ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς και εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, να συγκεντρώσουν πόρους και να διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τα απτά οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εν λόγω συμπράξεις ασχολούνται επίσης με την ανάπτυξη βασικών ψηφιακών τεχνολογιών, την πληροφορική υψηλών επιδόσεων, την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενώ διερευνούν επίσης βασικές τεχνολογίες που μπορούν να επιταχύνουν τους πράσινους και ψηφιακούς μετασχηματισμούς της βιομηχανίας, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα, την ευημερία και την απασχόληση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η έρευνα και η καινοτομία θα καθορίσουν την ταχύτητα με την οποία θα πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταβάσεις και το πώς θα καταφέρουμε συλλογικά να επιτύχουμε τους φιλόδοξους, αλλά απολύτως αναγκαίους πράσινους και ψηφιακούς στόχους μας, τόνισε ο κ. Ίσαρης, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη, η αναβάθμιση και η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων βασίζονται στην ποιότητα των δράσεων έρευνας και καινοτομίας τη συμβολή όλων στη στρατηγική καινοτομίας της ΕΕ.

«Η ΕΕ είναι εδώ, προσηλωμένη όπως πάντα στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, με σκοπό να φέρει κοντά τους ενδιαφερόμενους φορείς και να θέσει φιλόδοξους στόχους. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τα δομικά στοιχεία μιας νέας Ευρώπης, η οποία είναι κλιματικά ουδέτερη, ψηφιακή, αποτελεσματική και ηγέτης στην παγκόσμια σκηνή, μια ΕΕ που θα προσθέτει αξία στη ζωή των πολιτών της ΕΕ, βοηθά πραγματικά τη βιομηχανία αι προστατεύει αποτελεσματικά τον πλανήτη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα