Economist:«Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ»

«Η πρόταση της Γαλλίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά είμαστε στα Βαλκάνια και χρειαζόμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία και νομίζω ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το θέμα ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία και για το μέλλον των δύο χωρών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στην πρόταση της Γαλλίας, ώστε να αρθεί το βέτο της Σόφιας σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη

γειτονική χώρα.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε διαβουλεύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, προσπαθώντας να βρούμε μία πρόταση για να κάνουμε αποδεκτή τη γαλλική πρόταση», σημείωσε ο κ. Ζάεφ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η ΕΕ κάνουν ένα ιστορικο βήμα προς τα εμπρός. Η τελευταία πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας ήταν θετική για τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης. Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε πολλές δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Ιστορικά δικαιούμαστε να ζητήσουμε και να πάρουμε τις διαπραγματεύσεις που χρειαζόμαστε με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της Βόρειας Μακεδονίας την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της χώρας του είπε: «Συμβουλεύω την κυβέρνηση να λάβουν αποφάσεις, όπως κάναμε εμείς με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφερε σταθερότητα, ένα καλό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εδώ στα Βαλκάνια, με τον ευρωπαϊκό τρόπο, μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα μέσω της διπλωματίας και μπορούμε να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα φέρει περισσότερο όφελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που λιμνάζουν για χρόνια.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία και τη Μολδαβία και τους εύχομαι να μη χρειαστούν να περιμένουν 17 χρόνια σαν και εμάς. Γιατί περιμένουμε 17 χρόνια για να ξεκινήσουμε τις πρώτες συνομιλίες και για τη δημιουργία πλαισίου διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι αυτό που βιώσαμε εμείς θα βοηθήσει τις άλλες χώρες να μάθουν από τα λάθη μας. Μετά από 17 χρόνια πιστεύω ότι είναι καιρός να πάμε μπροστά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία και για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παρά να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: Η Βόρεια Μακεδονία είναι από τις πρώτες φορές που συμμορφώθηκε με την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ηταν μία ηθική επιλογή και απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποψήφια χώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ηθική υποχρέωσή μας και επειδή πραγματικά σεβόμαστε και μοιραζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες».

«Είχαμε ξεχάσει πολλά πράγματα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα, πλέον, έρχονται ξανά στο προσκήνιο η σταθερότητα, η ασφάλεια και όλα τα θετικά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας ήταν καταλυτική», επεσήμανε ο κ. Ζάεφ.

«Αντιθέσεις, μετασχηματισμοί και επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει»

Τις θέσεις της ουκρανικής πλευράς από πρώτο χέρι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν οι συμμετέχοντες και το ακροατήριο της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, «Αντιθέσεις, μετασχηματισμοί και επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει». Εκτός από τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε άλλο τραπέζι η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο, με φυσική παρουσία αυτή, κατέστησε σαφές ότι ο πραγματικός σκοπός του Προέδρου Πούτιν και του Κρεμλίνου δεν είναι το Ντονμπάς και η Κριμαία, αλλά η ανανέωση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπως υποστήριξε.

Στο ίδιο τραπέζι, υπό τον τίτλο, «Το πρόσωπο της Ευρώπης που αλλάζει» (Νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας - Ο μελλοντικός ενεργειακός εφοδιασμός και ασφάλεια της Ευρώπης - Διεύρυνση του ΝΑΤΟ;), συμμετείχαν επίσης η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η Γιούλια Τιμοσένκο ξεκίνησε την παρέμβασή της με μια έκκληση: «Η χώρα μας φλέγεται, δεν έχει ζήσει, ξανά, τέτοια κρίση. Χωρίς την αλληλεγγύη, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να νικήσει». Ενώ έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα προς την Ευρώπη, ποιο πρόσωπο θα επιλέξει να φορέσει από εδώ και πέρα: της ελευθερίας, της επιθετικότητας ή της κρίσης; «Αυτή είναι η σημαντικότερη επιλογή», αποφάνθηκε λέγοντας: «Θα ήθελα η Ευρώπη να μείνει ο εαυτός της, να μην αλλάξει τις αξίες της». Απαντώντας, επιπλέον, στις ερωτήσεις του φημισμένου διπλωματικού συντάκτη του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, σημείωσε με έμφαση ότι «η ασφάλεια, ή ισχύει για όλους ή για κανένα. Αυτό δείχνει η σημερινή κατάσταση. Δεν υπάρχει τοπικός πόλεμος, πρέπει να χτίσουμε μια νέα στρατηγική».

Ευκαιρίας δοθείσης, όμως, η πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή της με τον θεσμό του βέτο στους διεθνείς οργανισμούς. Φέρνοντας, ειδικότερα, τα παραδείγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρατήρησε ότι «το δίκαιο της ισχύος κάποιες φορές επιβάλλεται». Γι' αυτό και αντιπρότεινε τη λήψη αποφάσεων με συντριπτική πλειοψηφία, και όχι ομοφωνία. Επικαλούμενη δε, την προηγούμενη ρωσική επέκταση εις βάρος της Γεωργίας αλλά και της Ουκρανίας το 2014, δήλωσε: «Είναι η ιστορική στιγμή να ξανακοιτάξουμε την τακτική μας».

Στον δεύτερο γύρο συζήτησης, η κυρία Τιμοσένκο μιλώντας για την κατάσταση με τα ουκρανικά σιτηρά, προεξόφλησε ότι «οι συνομιλίες με τους Ρώσους δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Οι Ρώσοι καταλαβαίνουν μόνο από βία, χρησιμοποιούν την πείνα ως όπλο».

Σε επόμενο σημείο της παρέμβασής της, αφού πίστωσε στο Βερολίνο ότι εκείνο πήρε την πιο δύσκολη απόφαση (αλλαγής στάσης), απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα λέγοντας: «Χρειαζόμαστε όπλα». Χρησιμοποιώντας, εξ άλλου, τον όρο "frozen war" («παγωμένος πόλεμος») συνέχισε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Πούτιν να έχει διάρκεια αυτός ο πόλεμος. Γρήγορα και καθαρά πρέπει να τελειώσουμε με νίκη στο μέτωπο».

Διαμηνύοντας δε, ότι «ο πόλεμος δεν θα ολοκληρωθεί με τους ρωσικούς όρους», ξεκαθάρισε επίσης ότι «η μόνη συμφωνία που μπορούμε να υπογράψουμε μαζί τους, είναι η πλήρης συντριβή της Ρωσίας [...] οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν τους όρους της ειρήνης».

Για την Γιούλια Τιμοσένκο, ο σκοπός του Προέδρου Πούτιν και του Κρεμλίνου δεν είναι το Ντονμπάς και η Κριμαία, αλλά η ανανέωση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αν ο Ρώσσος Πρόεδρος επιτύχει «να αποσπάσει εδάφη, μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών, τότε θα βγει νικητής. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον εισβολέα να επιβάλλει τους κανόνες του», υποστήριξε. Και έκλεισε λέγοντας, «πρέπει να τελειώσουμε τον πόλεμο. Από κοινού θα νικήσουμε».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε υπογραμμίζοντας το «τεράστιο βήμα» της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, να αλλάξει στάση έναντι της Μόσχας δηλαδή. Ενώ, αμέσως μετά, έκανε λόγο για την «τεράστια αποτυχία» του Προέδρου Πούτιν, αφού ...κατάφερε να φέρει τη Φινλανδία και τη Σουηδία μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως διαπίστωσε.

Διευρύνοντας, όμως, την οπτική και με αφορμή ένα πρόσφατο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, μετέφερε τους προβληματισμούς από τις χώρες αυτές: «Είμαστε κατά του απαράδεκτου αυτού πολέμου, αλλά είμαστε και κατά των κυρώσεων», του είπαν εξέχοντες πολιτικοί από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Και αυτό, με το επιχείρημα, «εσείς οι υπερπλούσιοι Ευρωπαίοι αυξάνετε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, κι αυτό σημαίνει πείνα για εμάς τους φτωχούς στη Λ. Αμερική, την Αφρική, την Ασία». Εν κατακλείδι, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέμεινε στο διπλό σχήμα, «διατηρούμε τις κυρώσεις - χρηματοδοτούμε χώρες που υποφέρουν».

Ενώ, συγχρόνως, μοιράσθηκε με το ακροατήριο την ανησυχία του για επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίον χαρακτήρισε «επαίσχυντο» και «απρόβλεπτο», θυμίζοντας τις καλές σχέσεις που ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο. Δεν έκρυψε, μάλιστα, την ανησυχία του για περαιτέρω αποδυνάμωση του Προέδρου Μπάιντεν στις επικείμενες εκλογές του Κογκρέσου. «Αν οι Ευρωπαίοι δεν είναι ενωμένοι, με κοινή στρατηγική, θα συνεχίζουμε να εξαρτώμεθα από αναξιόπιστες αμερικανικές δυνάμεις», είναι η άποψη του Γερμανού πολιτικού.

Με αφορμή δε, τα αιτήματα Ουκρανίας και Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε και για τα Δυτικά Βαλκάνια: αφού εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ο Μάρτιν Σουλτς επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής στα Δυτικά Βαλκάνια. Διαφορετικά, «θα τις χάσουμε [...] αυτό θα είναι πλεονέκτημα για τον Πούτιν», προειδοποίησε επίσης.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα του, «οι ουκρανικές δυνάμεις να έχουν την ισχύ να νικήσουν -αλλά αυτή είναι ελπίδα, όχι βεβαιότητα», διευκρίνισε και συνέχισε: «Πρέπει να διαπραγματευθούμε με εγκληματίες πολέμου. Δεν βλέπω να αντικαθίσταται ο Πούτιν, αν και ελπίζω να αποδυναμωθεί, και από τις κυρώσεις. Πρέπει να διαπραγματευθούμε με ανθρώπους που ψεύδονται, τον Πούτιν, τον Λαβρόφ, τον Μεντβέντεφ», ανέφερε και ζήτησε, κλείνοντας, «να συμφωνήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στην άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανίας».

Τέλος, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας επισήμανε ότι «η ρωσική επιθετικότητα εις βάρος της Ουκρανίας άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας [...] η αστάθεια γίνεται μεγαλύτερη και η σύγκρουση αυξάνεται». Αναδεικνύοντας δε, όλες τις προκλήσεις της εποχής, διεθνής ασφάλεια, επισιτιστική κρίση, κλιματική αλλαγή κ.ά., η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς αναφέρθηκε επίσης και σε έναν ακόμη κίνδυνο που διαβλέπει: την κόπωση από τον πόλεμο, «η Ουκρανία δεν είναι νο1 είδηση πια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να παραμείνει ζωντανή η ιδέα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης»

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να καταλάβουν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν δύο οδούς, ή να ενσωματωθούν στην Ε.Ε., ή να παραμείνουν μια «μαύρη τρύπα» με πολλά προβλήματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου,Dritan Abazović, στο φόρουμ του Economist.

«Αν δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, ας αναλογιστούμε τι συνέβαινε πριν είκοσι, τριάντα χρόνια στα δυτικά Βαλκάνια. Και δεν είναι απίθανο, αν δεν γίνουμε δεκτοί στην Ε.Ε., να έχουμε αντίστοιχα προβλήματα και στο μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και συνέχισε:

«Πρέπει να παραμένει ζωντανή η ιδέα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Το Μαυροβούνιο είναι από τις πρώτες χώρες που επιθυμεί την ένταξη του στην Ε.Ε. Με τους πρωθυπουργούς των άλλων χωρών της περιοχής υποστηρίξαμε την Ουκρανία, δεν κάναμε κάποια σύγκριση με τα Δυτικά Βαλκάνια, παρόλο που οι χώρες μας στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο δεν πήραν αυτό που άξιζαν. Ο μόνος τρόπος ενάντια στην επιρροή της Ρωσίας, ή άλλης υπερδύναμης στην περιοχή μας είναι να αυξηθεί η επιρροή της Ευρώπης».

«Γνωρίζετε, ότι έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όμως ακολουθούμε την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.» συνέχισε ο κ. Abazović και πρόσθεσε :

«Η χώρα μας είναι πολύ αυστηρή με τις κυρώσεις. Για μας δεν υπάρχει συμβιβασμός σε επίπεδο αρχών. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος μας να γίνουμε κομμάτι της δύσης και να έχουμε το καθεστώς πλήρους μέλους της Ε.Ε. Κάνουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Όπως είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας , πρέπει να καταλάβουν και τα κράτη της Ε.Ε. ότι η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να ξαναζωντανέψει. Αλλιώς, η ιδέα της μεγάλης Ευρώπης και της αλληλεγγύης θα καταβαραθρωθεί».

Ο κ. Abazović υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση της περιοχής στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα θα φέρει μια κατάσταση win - win και για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ε.Ε.

«Το Open Balkans είναι μια σημαντική πρωτοβουλία στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Από το παρελθόν στο μέλλον, από τον εθνικισμό στην οικονομία και στην πρόοδο. Στηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου και, ασχέτως με το πώς ονομάζεται, μέσα από διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας. Αν είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να κάνει την ενσωμάτωση πιο γρήγορα, αν είναι σε αυτή την κατεύθυνση, θα την υποστηρίξουμε. Έχουμε συμφέρον, ως Μαυροβούνιο, να είμαστε πλήρες μέλος της Ε.Ε. και το θέλουμε αυτό και για όλους τους γείτονες μας. Κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε και κάποιος πρέπει να το αναγνωρίσει. Πρέπει να ξεκινήσουμε τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Abazović σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι «οι εθνικισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια συνδέονται με τη διαφθορά», η οποία επωφελείται από το υπάρχον status quo και χρησιμοποιεί τους «αδύναμους κρατικούς θεσμούς» για να αναπαράγεται και πρόσθεσε:

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά. Το Μαυροβούνιο θέλει κάνει ότι του αναλογεί και πιστεύω ότι ως το τέλος του χρόνου θα τα καταφέρουμε.Το μόνο που ζητούμε να έχουμε την αξιοκρατική προσέγγιση και κάποιος να αναγνωρίσει ότι κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
economist, economist, για μας, γαλλια, ιστορικο, τσιπρας, ενωση, καιρος, νατο, συμμετοχή, νέα, σημαίνει, ηπα, εκλογες, ελλαδα, ισχύ, επιρροή, ρωσία, win, status, απε-μπε, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, ξανα, ουρουγουαη, χωρες, ρωσία, το θεμα, αργεντινη, αφρικη, βερολινο, βημα, βουλγαρια, βραζιλια, ηθικη, ηπα, θεμα, οικονομια, ουκρανια, σημερινη, σουηδια, φυσικη, αλλαξε το, αλληλεγγυη, αμερικη, απε, αρχιτεκτονικη, αφορμη, βαλκανια, βετο, βορεια, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δειχνει, δοθει, διπλο, εαυτος, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επιρροή, ερχονται, ευρωπη, ιδεα, ιδιο, εικοσι, ισχυει, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κυρια, κοπωση, λαθη, ληψη, λογο, μαυροβουνιο, μακεδονια, μολδαβια, νατο, νικη, οφελος, παμε, περιβαλλον, πουτιν, προβληματα, συνεχεια, συμμετοχή, τεως, ισχύ, φινλανδια, χερι, ασφαλεια, εμφαση, ενωση, ερωτησεις, για μας, χωρα, κομματι, μεινει, μπροστα, ποδια, ρωσοι, σημαίνει, status, ταξιδι, τριαντα, θεματα, θεσεις, θετικα, win, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Economist, Άμεση, Μακεδονίας,Economist, amesi, makedonias