Economist: «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει»

Με εξώφυλλο «Οι πιο σημαντικές εκλογές το 2023» και «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», το κύριο άρθρο του Economist για τις εκλογές της Τουρκίας γράφει: "Η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα δείξει ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν".

Οι συντάκτες του Economist έγραψαν ένα άρθρο-ράπισμα

κατά του Ερντογάν, 10 ημέρες πριν από τις εκλογές. "Αν η Τουρκία εκδιώξει τον δικτάτορά της, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να πάρουν θάρρος"

Σχολιάζοντας ότι οι εκλογές βρίσκονται "στην κόψη του ξυραφιού", οι συντάκτες συνέκριναν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας και "ψήφισαν" τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

"Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι ένας πεισματάρης οικοδόμος της συναίνεσης και ταπεινός - το αντίθετο του αντιπάλου του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για τον παγκόσμιο αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην Τουρκία και την Ευρώπη. Ο Ερντογάν έκανε κάποια καλά βήματα στα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η διαρκής συγκέντρωση εξουσίας έχει θολώσει την κρίση και την ηθική του αίσθηση. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας".

Ο τουρκικός λαός θα είναι πιο ελεύθερος και δεν θα φοβάται

Η ανάλυση, η οποία εκτιμά ότι η Άγκυρα θα βελτιώσει τους δεσμούς με τη Δύση εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, αναφέρει: "Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν υπολείπεται με μικρή διαφορά. Αν χάσει, θα είναι μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα είναι πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -με την πάροδο του χρόνου- πιο ευημερών. Μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Δύση. Το πιο σημαντικό, σε μια εποχή που οι δικτατορίες βρίσκονται σε άνοδο από την Ουγγαρία μέχρι την Ινδία, η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα έδειχνε στους απανταχού δημοκράτες ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν".

«Στείρωσε τη δικαιοσύνη και φίμωσε τον τύπο»

Το άρθρο γίνεται ακόμη πιο σκληρό για τον Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «η δημοκρατία στην Τουρκία βρίσκεται σε "κατάσταση φυτού"».

"Όπως και πολλοί άλλοι δικτάτορες, ο Ερντογάν ευνουχίζει το δικαστικό σώμα. Έχει φιμώσει τον Τύπο, εν μέρει μέσω εκφοβισμού και εν μέρει πουλώντας μέσα ενημέρωσης σε φίλους του".

«Οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Ερντογάν έχουν εκφοβίσει ακτιβιστές και πολιτικούς με κατασκευασμένες κατηγορίες για "τρομοκρατία". Μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας είναι και ο ηγέτης του κύριου κουρδικού κόμματος της χώρας, του τρίτου μεγαλύτερου της χώρας, το οποίο απειλείται με απαγόρευση», υποστηρίζει το περιοδικό.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Δεν θα με θυσιάσετε για μια χούφτα κρεμμύδια και πατάτες...»

Keywords
Τυχαία Θέματα