Eυρωβουλή:Η Κύπρος να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθόρισε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας.

Με βάση μια έρευνα διάρκειας ενός έτους σχετικά με τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης Pegasus και ισοδύναμων , οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η παράνομη χρήση λογισμικού κατασκοπείας έχει θέσει την ίδια τη δημοκρατία "σε κίνδυνο" και ζητούν αξιόπιστες έρευνες, νομοθετικές αλλαγές και καλύτερη εφαρμογή των κανόνων στο δύναμη για την καταπολέμηση της κακοποίησης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 411 ψήφους υπέρ, 97 ψήφους κατά και 37 αποχές.

Συστάσεις προς την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία

Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Ουγγαρία και την Πολωνία να σεβαστούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αποκαταστήσουν τη δικαστική ανεξαρτησία και τα εποπτικά όργανα. Οι δύο χώρες πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ανεξάρτητη και ειδική δικαστική άδεια πριν από την ανάπτυξη λογισμικού κατασκοπείας , να ξεκινήσουν αξιόπιστες έρευνες για περιπτώσεις κατάχρησης και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικά ένδικα μέσα.

Η Ευρωβουλή καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις νομικές και θεσμικές εγγυήσεις», να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Αρχής Ασφάλειας και το Απόρρητο των Επικοινωνιών.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού , οι ευρωβουλευτές λένε ότι η χώρα θα πρέπει να ανακαλέσει όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ.


Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνεται πως , οι ισπανικές αρχές πρέπει να διενεργήσουν μια «πλήρη, δίκαιη και αποτελεσματική» έρευνα, συγκεκριμένα στις 47 περιπτώσεις όπου δεν είναι σαφές ποιος εξουσιοδότησε τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας . Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι ισπανικές αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα ενδιαφερόμενα άτομα έχουν πρόσβαση σε πραγματικά ένδικα μέσ

Keywords
Τυχαία Θέματα