Guardian:Ο ιδιοκτήτης Έβερτον έλαβε £400 εκατ. από εταιρεία Usmanov στην Κύπρο

Ο ιδιοκτήτης της Έβερτον  Farhad Moshiri, έλαβε περισσότερα από 400 εκατομμύρια λίρες από εταιρείες του Alisher Usmanov εν όψει της επιβολής κυρώσεων στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, αναφέρουν έγγραφα που επικαλείται ο Guardian, εγείροντας νέα ερωτήματα για τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο ανδρών. Τα αρχεία που είδε ο Guardian φαίνεται να δείχνουν ότι ο Moshiri

δανείστηκε 145 εκατομμύρια λίρες από μια εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ρωσοουζμπέκο μεγιστάνα από το 2020 περίπου.

Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης πώς, μεταξύ 2018 και 2022, ο Moshiri πούλησε περίπου 270 εκατομμύρια λίρες μετοχές σε μια εταιρεία, με έδρα την Κύπρο της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος ήταν ο Usmanov. Ο Moshiri δεν πλήρωσε για αυτές τις μετοχές, υπονοούν οι δημόσιοι λογαριασμοί, κάτι που οι ειδικοί λογιστών πρότειναν ότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πωλήσεις μετοχών ήταν δώρο.

Ο Usmanov είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και λέγεται ότι είναι κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε από καιρό επαγγελματικούς δεσμούς με τον Moshiri και το ζευγάρι κατείχε από κοινού ένα μερίδιο στην Arsenal Football Club. Ο Moshiri πούλησε τις μετοχές του στην Άρσεναλ πίσω στον Usmanov το 2016 για να χρηματοδοτήσει την αρχική του επένδυση στην Έβερτον.

 «Η ανακάλυψη των οικονομικών αρχείων που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των ανδρών – καθώς και τον πραγματικό πλούτο του Moshiri, λίγες μέρες αφότου ο Βρετανός επιχειρηματίας αποκάλυψε μια προσωρινή συμφωνία για την πώληση της Έβερτον στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία 777 Partners»,   σημειώνει ο Guardian.

Τα σχετικά έγγραφα, συνεχίζει ο Guardian, φαίνεται επίσης να μην ευθυγραμμίζονται με τις προηγούμενες δηλώσεις του Moshiri για το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ο ίδιος τον σύλλογο της Premier League, καθώς και την υπόσχεσή του να παρέχει συνεχή οικονομική υποστήριξη που ήταν ζωτικής σημασίας για την υπογραφή των λογαριασμών της Έβερτον για το 2022 φέτος.

Τον Ιανουάριο, ο Moshiri είπε στο TalkSport: «Βάζω τα χρήματά μου εκεί που είναι το στόμα μου, αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης».

Αφού του παρουσιάστηκαν οι πληροφορίες που αναφέρονται στα εσωτερικά έγγραφα, ένας εκπρόσωπος του Usmanov αρνήθηκε να συζητήσει ακριβείς λεπτομέρειες της χρηματοδότησης, αλλά είπε: «Ο κ. Moshiri και οι εταιρείες του είναι πράγματι χρεωμένοι στον κ. Usmanov και σε οντότητες που συνδέονται με αυτόν. Ελπίζουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί αφού ο κ. Moshiri κλείσει την πώληση του συλλόγου της Έβερτον, η οποία τώρα ανακοινώνεται ενεργά στον Τύπο».

O Guardian τονίζει πως δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια αποπληρωμή, καθώς ο Usmanov βρίσκεται υπό κυρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – μια κίνηση που υποστήριξε σταθερά ότι ήταν «άδικη και αδικαιολόγητη». Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια σε άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις χωρίς την άδεια της κυβέρνησης.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είχε ήδη απαγορευτεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία φέρεται να κατέστησε «σαφές στον Alisher Usmanov ότι δεν θα του επιτρεπόταν να δανείσει χρήματα στην Έβερτον – ή σε οποιαδήποτε άλλη ποδοσφαιρική ομάδα».

Ωστόσο, έγγραφα που είδε ο Guardian παρουσιάζουν μια σειρά από χρέη Moshiri προς εταιρείες Usmanov – εγείροντας, όπως σημειώνεται ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Moshiri επένδυσε κάποιο από αυτά τα κεφάλαια στην Έβερτον.

Η έκταση των άγνωστων προηγουμένως οικονομικών δεσμών του Ρώσου μεγιστάνα με τον Moshiri εγείρει επίσης περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τον πλούτο του πρώην λογιστή που έγινε ιδιοκτήτης της Premier League, ο οποίος εκτιμάται σε 1,6 δισ. £.

«Έγγραφα υποδηλώνουν ότι η Windfel Properties – μια εταιρεία (με έδρα την Κύπρο) που ανήκει στον Usmanov – δάνεισε στον Moshiri 70 εκατομμύρια λίρες από το 2020 έως τον Μάρτιο του 2022. Μια εταιρεία που ανήκει στο Moshiri φαίνεται επίσης να έχει δανειστεί άλλα 75 εκατομμύρια λίρες από τη Windfel κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρουν οι εφημερίδες.

Ξεχωριστά, ο Moshiri φαίνεται επίσης να έχει λάβει περίπου 270 εκατομμύρια λίρες πουλώντας μετοχές της USM, του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που δημιούργησε ο Usmanov στον οποίο ο Ρώσος είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος με μερίδιο 49%, σύμφωνα με εσωτερικά αρχεία.

Το απροσδόκητο κέρδος ήρθε παρά τα δημόσια διαθέσιμα έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στην Κύπρο, υποδηλώνοντας ότι ο Μοσίρι δεν είχε ποτέ πληρώσει για αυτές τις μετοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα