H Λετονία απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από Ρωσία-Λευκορωσία

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε την Πέμπτη την απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μέσω ενδιάμεσων χωρών, μετά και τις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν σε 16 πόλεις σε όλη τη χώρα ζητώντας την απαγόρευση των ρωσικών σιτηρών , τα οποία, όπως είπαν, χρηματοδοτούσαν τις πολεμικές προσπάθειες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η τροποποίηση στη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή πρέπει να

λάβει έγκριση από τον Πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς και θα είναι σε ισχύ έως τον Ιούλιο του 2025, οπότε μπορεί να παραταθεί εάν χρειαστεί.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για σιτηρά που διέρχονται από τη Λετονία προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ενεργούμε γρήγορα για να επιβάλουμε την απαγόρευση των εισαγωγών, αλλά η μεταφορά σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέσω των θαλάσσιων λιμανιών μας παραμένει ένα λεπτό ζήτημα», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αρμάντς Κράουζε.

«Η Λετονία μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, αλλά μόνο η ΕΕ μπορεί να συμφωνήσει σε μια συντονισμένη δράση όσον αφορά την απαγόρευση της διαμετακόμισης ρωσικών προϊόντων στα εδάφη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Λετονία είναι σημαντικός εισαγωγέας ρωσικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών.

Παρά το γεγονός ότι παράγει ετήσιο πλεόνασμα τριών εκατομμυρίων τόνων σιτηρών ετησίως για εξαγωγή, η Λετονία εισήγαγε 425.000 τόνους ρωσικών σιτηρών πέρυσι, μια αύξηση 60% σε σύγκριση με το 2022, δείχνουν τα στοιχεία των τελωνείων.

Διαβάστε ακόμη: Η μητέρα του Ναβάλνι είδε τη σορό του - Ο όρος που της έθεσαν για την κηδεία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα