Δείτε τις χαλαρώσεις που ανακοινώθηκαν και τι θα ισχύει για Λεμεσό

Χαλαρώσεις με γνώμονα τη ψυχική υγεία δόθηκαν από την Κυβέρνηση, παρά την έντονη ανησυχία που προκαλούν οι καθημερινοί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων και νοσηλειών.      

Ο Υπουργός Υγείας στην εισαγωγική του δήλωση τόνισε ότι είναι εμφανής η κόπωση του κόσμου ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει καθώς δεν έχουμε φτάσει στο τέλος.     

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από τα στοιχεία των δημοσιών νοσηλευτηρίων διαφαίνεται ότι η κατάσταση είναι σε κομβικό σημείο είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Διαβάστε εδώ: Μικρό

άνοιγμα για Κ.Δευτέρα – Ανοίγει εξωτερικά η εστίαση – Αλλάζει κέρφιου

Ο Υπουργός κατέγραψε τα κυριότερα σημεία της επιδημιολογικής εικόνας:

1. Η κατάσταση στην κοινότητα παραμένει επιδημιολογικά επιδεινωμένη, με εντονότερη επιβάρυνση στην Επαρχία της Λεμεσού.

2. Παρατηρείται έντονη αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και ειδικά σε χώρους συγχρωτισμού, όπως δημοτικά σχολεία, χώρους εργασίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), καθώς και αυξημένη ενδοοικογενειακή μετάδοση.

3. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και νόσηση συνδέεται πλέον με το βρετανικό  μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την ανάλυση δειγμάτων από το ECDC, το ποσοστό εμφάνισής του ανέρχεται στο 25,7%.

4. Η εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια είναι επιβαρυμένη με άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα στην Επαρχία Λεμεσού.

5. Όσον αφορά σε εργασιακούς χώρους παρατηρούνται  συρροές σε όλους τους χώρους, όπως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τράπεζες, λογιστικά γραφεία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και δημόσιο τομέα.

6. Από την ανάλυση των εισαγωγών/νοσηλειών των τελευταίων ημέρων οι περισσότερες μεταδόσεις έγιναν σε ενδοοικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, καθώς και σε χώρους εργασίας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, παρατηρώντας εισαγωγές σε υγιή άτομα μικρότερης ηλικίας που αναπτύσσουν έντονα καρδιοαναπενυστικά συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία.

«Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και η αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, προκαλεί ανησυχία και μας καλεί σε εγρήγορση. Εάν συνεχισθούν σε αυτό τον ρυθμό οι εισαγωγές, ο πρώτιστος στόχος μας που ήταν η προστασία του Συστήματος Υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο, συμπαρασύροντας τις καλές επιδόσεις που έχουμε επιτύχει όλο αυτό τον καιρό και τον πρωταρχικό μας στόχο να σώσουμε ζωές.

Από την άλλη αφουγκραζόμαστε τις έντονες ανησυχίες των ειδικών ότι η ψυχολογική κόπωση είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κοινωνία μετά από έναν χρόνο σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, και ότι ενδεχομένως τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει λόγω της κόπωσης αυτής.

Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να συγκεραστούν όλες οι ανησυχίες και να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να οδεύσουμε προς το τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης, με ασφάλεια», είπε ο Υπ.Υγείας. 

Το SigmaLive καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις ανακοινώσεις. 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα