Θα σεβρίρουν «hellim» στην Πενταμερή ή θυμώνει ο Τατάρ;

Διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους οι Τούρκοι αλλά και η Τ/κ  ηγεσία για την συμμετοχή της Ε.Ε στην επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη της Νέας Υόρκης την ώρα που λαμβάνουν κοινοτικά κονδύλια για ενίσχυση τ/κ  συμφερόντων που σχετίζονται με την παραγωγή χαλουμιού.

«Η ΕΕ δεν έχει πολλά να συνεισφέρει στην πενταμερή», δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο  Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Στο ίδιο πνεύμα, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωνε τις ίδιες μέρες ότι ναι μεν σέβεται την ΕΕ, «ωστόσο

η Ένωση, έχοντας ως μέλη την Ελλάδα και τους Ε/κ, έχει τοποθετηθεί και δεν μπορεί να συμμετέχει στην άτυπη 5 +1».

Την ίδια ώρα ωστόσο ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρέκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συνεδρίες για τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς Χαλουμιού στο γραφείο εκπροσώπησής του στα κατεχόμενα.

Ο Κιζίλγιουρεκ  είπε πως  από τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες δημιουργείται η εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη και έτοιμη να παρέχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Επαναλαμβάνοντας ότι οι παραγωγοί χαλουμιού αντιμετωπίζουν μια ιστορική ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ,  ο Κιζίλγιουρεκ  δήλωσε ότι η είσοδος και ο ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά όχι μόνο θα ωφελήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα κοινωνικά και οικονομικά, αλλά θα φέρει τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στο μπλοκ. «Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε το παράθυρο της ευκαιρίας ανοιχτό», κατέληξε ο Κιζίλγιουρεκ.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή πλησιάζει οριστικά στις απαραίτητες τροποποιήσεις του κανονισμού για το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής υπέρ των Τουρκοκυπρίων παραγωγών, αλλά προειδοποίησε ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας λόγω της ρητορικής της Τ/κ ηγεσίας  για δύο ξεχωριστά κράτη και κυριαρχία.

Δηλαδή για να καταλάβουμε: Tουρκία και Τ/κ αρνούνται συμμετοχή της Ε.Ε στην Πενταμερή για Κυπριακό αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τσεπώνουν αδρά χρήματα της Ένωσης για ενίσχυση των Τ/κ παραγωγών χαλουμιού.  

Γιατί το  ΑΚΕΛ ,του οποίου ανήκει ο ευρωβουλευτής, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταγγείλνουν και δεν αναδεικνύουν την υποκρισία αυτή;

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα