Microsoft: Ξεκίνησε η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο εκλογές ΗΠΑ

Μια ρωσική διαδικτυακή εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει, ανέφερε η Microsoft σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ρωσία συμμετείχε σε μια εκτεταμένη εκστρατεία ψηφιακής παραπληροφόρησης και πειρατείας

στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκλογές του 2016.

Οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Τσεχίας προειδοποίησαν επίσης νωρίτερα τον Απρίλιο ότι η Ρωσία λειτουργεί ένα δίκτυο παραπληροφόρησης και παρέμβασης με στόχο τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft, η εκστρατεία της Ρωσίας να σπείρει παραπληροφόρηση στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει σοβαρά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στο ύψος των προηγούμενων προσπαθειών.

Το επίκεντρο της νέας καμπάνιας είναι η διάδοση «διχαστικού περιεχομένου», συμπεριλαμβανομένης της κριτικής για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, αναφέρει η έκθεση της Microsoft.

Μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους είναι να διαδίδει η Ρωσία ψεύτικα αφηγήματα  «whistleblower», τις οποίες στη συνέχεια συλλαμβάνουν τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

«Τελικά, αφού η αφήγηση κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο για μια σειρά ημερών ή εβδομάδων, το κοινό των ΗΠΑ επαναλαμβάνει και αναδημοσιεύει αυτήν την παραπληροφόρηση, πιθανότατα αγνοώντας την αρχική της πηγή», δήλωσε η Microsoft.

Παρά τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα αυξήσει τη χρήση εκστρατειών παραπληροφόρησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Microsoft είπε ότι τα πιο παραδοσιακά μέτρα επιρροής παραμένουν οι κυρίαρχες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται.

«Οι απλούστεροι χειρισμοί, όχι η πιο περίπλοκη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, πιθανότατα θα είναι τα κομμάτια περιεχομένου που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», είπε η Microsoft.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει τον πιθανό υποψήφιο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι απόψεις των δύο πιθανών υποψηφίων για την Ουκρανία διαφέρουν σημαντικά και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Microsoft, Ξεκίνησε, ΗΠΑ,Microsoft, xekinise, ipa