O Γκουτέρες στηρίζει τη σύσταση υπηρεσίας παρακολούθησης Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται για τη διάδοση παραπληροφόρησης και μίσους, καθώς υποστήριξε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός διεθνούς φύλακα για την παρακολούθηση της τεχνολογίας.

Μιλώντας κατά την έναρξη μιας νέας πολιτικής για την παραπληροφόρηση τη Δευτέρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ενώ η τεχνολογική πρόοδος έχει χρησιμοποιηθεί για καλό, οι κίνδυνοι που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη απειλούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γκουτέρες είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση ορισμένων στελεχών τεχνητής νοημοσύνης

για τη δημιουργία ενός φορέα παρακολούθησης παρόμοιου με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η γενετική τεχνολογία AI – η οποία μπορεί να εκτελέσει εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως απάντηση σε ερωτήσεις, σύνοψη κειμένου και ακόμη και δημιουργία γραμμών κώδικα – έχει γοητεύσει το κοινό από τότε που ξεκίνησε το ChatGPT πριν από έξι μήνες.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης γίνει επίκεντρο ανησυχίας για την ικανότητά της να δημιουργεί παραπληροφόρηση και απομιμήσεις, τα οποία είναι εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και μιμούνται ανθρώπους.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις AI

«Οι κώδωνες του κινδύνου για την τελευταία μορφή τεχνητής νοημοσύνης – τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη – είναι εκκωφαντικοί. Και είναι πιο δυνατή από τους προγραμματιστές που την  σχεδίασαν», είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Αυτοί οι επιστήμονες και οι ειδικοί κάλεσαν τον κόσμο να δράσει, δηλώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη ως υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα όσο και τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις».

Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε σχέδια να αρχίσει να εργάζεται μέχρι το τέλος του έτους σε ένα υψηλού επιπέδου συμβουλευτικό όργανο τεχνητής νοημοσύνης που θα επανεξετάζει τακτικά τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και θα προσφέρει συστάσεις για το πώς μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το κοινό καλό.

Αλλά τη Δευτέρα πρόσθεσε: «Θα ήμουν ευνοϊκός με την ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης… εμπνευσμένη από αυτό που είναι σήμερα ο διεθνής οργανισμός ατομικής ενέργειας».

Ο Γκουτέρες είπε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να είναι «πολύ ενδιαφέρον», αλλά σημείωσε ότι «μόνο τα κράτη μέλη μπορούν να το δημιουργήσουν, όχι η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών». Ο ΔΟΑΕ με έδρα τη Βιέννη δημιουργήθηκε το 1957 και προωθεί την ασφαλή, ασφαλή και ειρηνική χρήση των πυρηνικών τεχνολογιών, παρακολουθώντας παράλληλα για πιθανές παραβιάσεις της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Έχει 176 κράτη μέλη.

Παγκόσμιος κανονισμός ασφάλειας AI

Ο δημιουργός του ChatGPT, OpenAI, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ένας οργανισμός όπως ο ΔΟΑΕ θα μπορούσε να θέσει περιορισμούς στην ανάπτυξη, τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα πρότυπα ασφαλείας και την παρακολούθηση της χρήσης της υπολογιστικής ισχύος.

Keywords
Τυχαία Θέματα