ΔΗΠΑ: Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν

Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και τις απαράδεκτες δηλώσεις του περί λύσης του Κυπριακού, βασιζόμενη στη δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερτογάν και Τατάρ αποτελούν άλλη μία κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, όπως και των δεδηλωμένων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξίσου απαράδεκτες χαρακτηρίζουμε και τις προθέσεις της Τουρκίας για

δημιουργία μονάδων κοινωνικής κατοικίας στην κατεχόμενη Δερύνεια, κάτι που ξεκάθαρα παραπέμπει σε περαιτέρω κινήσεις εποικισμού και απαράδεκτης επιβολής αλλαγής στο δημογραφικό χαρακτήρα των κατεχομένων.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια για αλλαγή του στάτους κβο προς το χειρότερο και δημιουργία νέων τετελεσμένων, πρέπει να τύχει δυναμικής διπλωματικής παρέμβασης μας προς τα Ηνωμένα Έθνη, απαιτώντας το σεβασμό και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αφ’ ης στιγμής η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διαπραγματευτικό της πλαίσιο καθώς και να συμμορφωθεί με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις στο σύνολο τους.

Επαναλαμβάνουμε ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης συνομιλιών, για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Στηρίζουμε έμπρακτα την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Διαβάστε επίσης: ΔΗΣΥ για επίσκεψη Ερντογάν:Τορπιλίζουν κάθε προοπτική επανέναρξης του διαλόγου

Keywords
Τυχαία Θέματα