O «Πρόεδρος» Τατάρ σε κανάλι του Η.Β- Ενοχλήθηκε με αναφορά σε «εισβολή» (VID)

Συνέντευξη σε βρετανικό κανάλι έδωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ  με τον βρετανό παρουσιαστή να τον αποκαλεί αρχικά Ian Dale να τον αποκαλεί «ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στη βόρεια Κύπρο, Πρόεδρο Τατάρ».

Αρχικά ο δημοσιογράφος ρώτησε γιατί θα πρέπει άλλα κράτη να αναγνωρίζουν την «Βόρεια Κύπρο», με τον Τατάρ να κάνει μια ανασκόπηση της σύγχρονης ιστορίας του νησιού και να σημειώνει πως στην Κύπρο υπάρχουν δυο ίσοι ξεχωριστοί λαοί με διαφορετική

θρησκεία και εθνότητα. «Είμαστε συνιδριτές της Κυπριακής Δημοκρατίας  και  ως κυρίαρχος λαός έχουμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αυτή είναι η διεθνής παράμετρος. Στο Σχέδιο Ανάν είπαμε ναι και μας υποσχέθηκαν ότι αν το αποδεχόμασταν τότε θα τερματίζονταν όλοι οι περιορισμοί και οι Τ/κ. Δυστυχώς οι Ε/κ είπαν ΌΧΙ και ανταμείφθηκαν με ένταξη στην ΕΕ χωρίς να διαβουλευτούν με τους Τ/κ, ως συνιδρυτές, ή την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.  Τώρα εμείς έχουμε δικό μας, ξεχωριστό κράτος . Η αναγνώριση του κράτους μας από την Τουρκία είναι πολύ σημαντική καθώς μας επέτρεψε να επιβιώσουμε με τιμή και αξιοπρέπεια. […] Δεν θα δεχτούμε ποτέ να γίνουμε μειονότητα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αριθμητικά είναι μια μειονότητα, ο Τατάρ είπε «Κοιτάξτε τους Ε/κ. Στην Ε/κ έχουν δικαίωμα βέτο με λιγότερο από  1 εκ πληθυσμό. Το γεγονός ότι είναι μερικές χιλιάδες περισσότεροι (από τους Τ/κ) δεν σημαίνει ότι η κυριαρχία μας πρέπει να εξευτελιστεί.»

Σε δεύτερη παρατήρηση δημοσιογράφου (50:30) ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, ο Τατάρ αντέδρασε ενοχλημένος. «Όχι. Έκανε επέμβαση για να προστατεύσει τους Τ/κ. Εμείς καλέσαμε την Τουρκία  γιατί θα έκαναν μια άλλη γενοκτονία όπως έκαναν την δεκαετία του 1960 και όπως έκαναν με την ΕΟΚΑ εναντίων των Βρετανών στρατιωτών. Δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση αλλά ο Μακάριο είπε πως ήταν απλά ένα ενδιάμεσο βήμα προς την Ένωση. Το μόνο που είχαν στον μυαλό τους είναι η Ένωση της Κύπρο με την Ελλάδα. Επομένως οι Τ/κ έπρεπε να προστατευτούν και η Μητέρα Πατρίδα Τουρκία με το επεμβατικό δικαίωμα που είχε  ως εγγυήτρια δύναμη, προχώρησε στην προστασία των Τ/κ.»

«Εμείς προσφέρουν λύση δυο κρατών που μπορούν να συνεργάζονται σε οικονομικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα.», είπε ο Τατάρ.

Στην ίδια εκπομπή έκανε παρέμβαση ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακούρης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό συνεχίζει να υφίσταται ως πρόβλημα εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως η προσπάθεια του νέου Προέδρου της ΚΔ Ν. Χριστοδουλίδη είναι η επανένωση του νησιού στο πλαίσιο της συμφωνημένης λύσης της ΔΔΟ.

Ο κ. Κακούρης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι  Ε/κ απέρριψαν το 2004 το Σχέδιο Ανάν. Κληθείς να σχολιάσει αν βλέπει με θετικό μάτι μια διπλωματική πρωτοβουλία των Βρετανών για το Κυπριακό, είπε: « To H.B είναι ένας βασικός παίκτης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού ως εγγυήτρια δύναμη και μέλος του Σ.Α του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Χριστουδουλίδης έκανε άνοιγμα προς την Ε.Ε στην προσπάθεια για λύση και η βοήθεια από χώρες που υποστηρίζουν το υπάρχων πλαίσιο λύσης είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά αυτό που κοιτάζουμε όλοι τώρα είναι οι εκλογές της Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Πρόεδρος Τατάρ, Η Β#45 Ενοχλήθηκε, VID,O proedros tatar, i v#45 enochlithike, VID