Tερματικό στο Βασιλικό: Νέες αποκαλύψεις για τους χειρισμούς ΔΕΦΑ-ΕΤΥΦΑ

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες, από την κατακύρωση του διαγωνισμού για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό μέχρι και σήμερα.

Ουδεμία εμπλοκή είχε η Νομική Υπηρεσία στη διαδικασία το 2019, δηλώνει ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, ρίχνοντας το μπαλάκι στους νομικούς συμβούλους της ΕΤΥΦΑ.

Όπως ανέφερε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, «η Νομική Υπηρεσία δεν είχε καμία ανάμειξη στην διαδικασία ανάθεσης του τερματικού, εφόσον η αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΤΥΦΑ που αποτελεί ιδιωτική εταιρεία

περιορισμένης ευθύνης.     

Επιστολή του 2019, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», καταδεικνύει ότι το Υπουργείο Ενέργειας, απευθύνθηκε στην Νομική Υπηρεσία, ζητώντας τη θέση της για διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων ο κίνδυνος έκθεσης της Δημοκρατίας σε απαιτήσεις, λόγω των καταγγελλόμενων λανθασμένων χειρισμών.

Όπως σημειώνει ο κ. Κληρίδης, «είναι υπόλογος εκείνος ο οποίος συνιστά ένα ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, αλλά την όποια ζημιά θα την υποστεί ασφαλώς ο μέτοχος αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι που διευκρινίζετε». 

Διαβάστε επίσης: ΦΩΤΟ: Nέες αφίξεις μεταναστών στ' ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο - Μία σύλληψη

Πλην όμως, απάντηση επί της ουσίας των χειρισμών της σύμβασης δεν φαίνεται να είχε δοθεί.

«Δεν τοποθετείται η Νομική Υπηρεσία επειδή δεν είχε κανένα λόγο και δεν είναι και λάβει μέρος της διαδικασία», σημειώνει ο κ. Κληρίδης.

Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι, σε ένα έργο, για το οποίο λήφθηκαν πολιτικές αποφάσεις, όπως καταδεικνύει και στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε σύσκεψη, υπό τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2019, όπου με επίκληση της κατεπείγουσας φύσης του έργου υπογράφηκε η σύμβαση, δεν ζητήθηκε η εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας.

«Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι η ευθύνη για την τήρηση της συμφωνίας, για την παραχώρηση χορηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βαραίνει την Κυπριακή Δημοκρατία», σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη.

«Kατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο το 2019 δηλώθηκε ευθέως από τον Υπουργό Οικονομικών ότι το έργο θα υλοποιηθεί, ανεξαρτήτως  χρηματοδοτήσεων», αναφέρεται στην επιστολή.

Ως επιβεβαίωση των καταγγελιών της ερμηνεύει την επιστολή η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της, Μάριο Πετρίδη, «η επιστολή αυτή αντιλαμβάνομαι ότι είχε σταλεί από την υπεύθυνη του τομέα των δημοσίων συμβάσεων της Νομικής Υπηρεσίας».     

«Εάν η εκτελεστική εξουσία ήθελε να ζητήσει συγκεκριμένη γνωμάτευση, θα μπορούσε να το έχει πράξει, αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει κάτι τέτοιο», κατέληξε ο Μάριος Πετρίδης.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα