Timur Turlov: Η επίθεση της Hindenburg

Δύο μήνες αφότου οι «σορτάκηδες» προσπάθησαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Freedom Holding Corp. (FRHC), ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Timur Turlov μίλησε σε μια συνέντευξη για τον απόηχο της επίθεσης και ποια μέτρα λαμβάνει η εταιρεία για να προστατευθεί από παράγοντες που διακινδυνεύουν τη φήμη της στο μέλλον.

Η Hindenburg Research, μια εταιρεία

έρευνας επενδύσεων σε θέσεις «short», δημοσίευσε στις 15 Αυγούστου μια έκθεση, κατηγορώντας τη Freedom Holding Corp. για παραβίαση κυρώσεων, παραποίηση κερδών και χειραγώγηση της αγοράς. Η μετοχή FRHC που διαπραγματεύεται στο Nasdaq έχασε 3,2% την ημέρα της δημοσίευσης της έκθεσης, αλλά ανέκαμψε κατά 15% τρεις ημέρες αργότερα. Μια εβδομάδα αργότερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις του για την Freedom Holding Corp.

Ο Turlov χαρακτήρισε την πληροφοριακή επίθεση της Hindenburg «υστερόβουλη» και είπε ότι δεν οδήγησε σε μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη Freedom Holding Corp.

«Η λειτουργική μας απόδοση δεν έχει επηρεαστεί. Αυτό φαίνεται από τις τρέχουσες ρυθμιστικές εκθέσεις της επενδυτικής μας δραστηριότητας και της Freedom Bank. Οι καταθέσεις λιανικής μας δεν έχουν υποχωρήσει. Διατηρήσαμε την εμπιστοσύνη των βασικών αντισυμβαλλομένων μας, όλων των βασικών πελατών μας, αποτρέποντας αρνητικές εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό επειδή μεριμνούμε ενεργά για τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Turlov, η επίθεση τύπου «bear» έχει προκαλέσει κατανοητό ρυθμιστικό ενδιαφέρον στη Freedom Holding Corp. και η νομική ομάδα της εταιρείας ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κυβερνητικές έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητές της.

«Φαίνεται ότι σχεδόν κάθε ρυθμιστική αρχή στον κόσμο ήρθε σε εμάς το καλοκαίρι, καθώς οι δημόσιες κατηγορίες απαιτούν αντίστοιχους ελέγχους. Είναι καθήκον των ρυθμιστικών αρχών να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς, όσο αβάσιμοι κι αν είναι», είπε. «Σύμφωνα με τους Αμερικανούς δικηγόρους μας στη Morgan Lewis, οι οποίοι έχουν δει πολλούς τέτοιους ελέγχους, διατηρούμε μια πολύ ισχυρή θέση».

Η υποτονική αντίδραση της αγοράς στη δημοσίευση της Hindenburg αποδεικνύει ότι η έκθεση δεν έπεισε τους επενδυτές και μια αντικειμενική αναθεώρηση από τις ρυθμιστικές αρχές θα βοηθούσε την εταιρεία να σταματήσει επιτέλους τις κερδοσκοπικές εκτιμήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Freedom Holding Corp.

«Με αυτή την έννοια, η πληροφοριακή «επίθεση» δεν πέτυχε: δεν μπορείτε απλώς να επιβάλλετε κυρώσεις εναντίον μιας αμερικανικής εταιρείας χαρτοφυλακίου με βάση μια δημοσίευση στα ΜΜΕ με σαφώς κακά κίνητρα. Σε μια δημοκρατική κουλτούρα, οι ρυθμιστικές αρχές δεν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις καταγγελίες, αντιθέτως, ζητούν πληροφορίες και ελέγχουν τα γεγονότα. Γι' αυτό φημίζεται το δυτικό νομικό σύστημα: μόνο και μόνο επειδή ξεκινούν έρευνα, δεν σημαίνει ότι θα σας τιμωρήσουν απαραίτητα. Έτσι, η νομική ομάδα σας έχει πάντα την ευκαιρία να φτάσει στο βάθος των πραγμάτων».

Ως δημόσια εταιρεία που διαπραγματεύεται στο Nasdaq από το 2018, η Freedom Holding Corp. δημοσιεύει τις απαιτούμενες εκθέσεις και συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές, αλλά δεν έχει λάβει ποτέ σοβαρά παράπονα από ελέγχους, είπε ο Turlov. «Το κάνουμε αυτό εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία κατηγορία από δυτικές ρυθμιστικές αρχές. Και είμαστε στο Nasdaq για τέσσερα χρόνια και στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ για πάνω από έξι χρόνια».

«Εκτός από τη μεγάλη και ισχυρή ομάδα συμμόρφωσης της Freedom Holding Corp. και τους δικηγόρους από τη Morgan Lewis, φέραμε έναν ανεξάρτητο επιθεωρητή για να εξετάσει τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην έκθεση της Hindenburg», είπε ο Turlov. «Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ωστόσο αναμένουμε ότι όλες οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι ικανοποιημένες από τις αναλύσεις αυτές. Μόλις ολοκληρωθούν οι εν λόγω έλεγχοι, εκτός από την έκθεση της Deloitte και τους επιτόπιους ελέγχους, από μόνοι τους θα δώσουν απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις».

Σχολιάζοντας την κατηγορία της εταιρείας για παράκαμψη κυρώσεων, ο Turlov είπε ότι η Freedom Holding Corp. «δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με πελάτες κατά παράβαση των καθεστώτων κυρώσεων».

«Με μια πελατειακή βάση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μόνο λίγοι κατέληξαν στους καταλόγους κυρώσεων από τη στιγμή που δημιουργήσαμε επιχειρηματικές σχέσεις μαζί τους. Απολύτως όλες οι συναλλαγές με αυτούς τους πελάτες βρίσκονται πάντοτε σε αυστηρή συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των αδειών OFAC», πρόσθεσε.

Ενώ οι νομικές και ρυθμιστικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, η εταιρεία συνεχίζει να δραστηριοποιείται, εστιάζοντας σε αναπτυξιακά έργα και στη συνεχή ανάπτυξη των ψηφιακών πλατφορμών της.

«Το βασικό συμπέρασμα που έχω βγάλει από αυτή τη διαδικασία είναι ότι η σωστή επικοινωνιακή στρατηγική, η διαφάνεια, ο επαγγελματισμός, οι έμπειροι εξωτερικοί ελεγκτές, η συμμόρφωση και οι δικηγόροι είναι η καλύτερη άμυνα για μια σύγχρονη παγκόσμια εταιρεία», δήλωσε ο επικεφαλής της Freedom Holding Corp.

Keywords
Τυχαία Θέματα