Αδελφοποιήθηκαν οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Πωγωνίου Ηπείρου

Υπογράφηκε την Τετάρτη 17 Μαϊου το πρωτόκολλο της Α΄ Φάσης αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Αγίας Νάπας και Πωγωνίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας, η υπογραφή του πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Δελβινακίου, στην παρουσία τοπικών παραγόντων και αντιπροσωπείας του Δήμου Αγίας Νάπας. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο μεταξύ άλλων από τον Δήμαρχο Χρήστο Ζαννέττου, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Ιερού Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας Βασίλειο,

τον Προέδρο του Συνδέσμου «Άρωμα» Αγίας Νάπας – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής Χριστάκη Πίττα, το διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου και πρώην πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Γεώργιο Γεωργή.

Προστίθεται ότι «τους δύο Δήμους συνδέει κοινή ιστορική πορεία από τον 19ο αιώνα μιας και ο ίππαρχος του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, πολέμαρχος Χατζημιχάλης Νταλιάνης, πρωτοστάτησε στην μοναδική μάχη της Αγίας Νάπας την 17η Μαρτίου 1826, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το όνομα του Νταλιάνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα του έθνους, αφού θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία και κατάφερε να ενώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το Δελβινάκι Πωγωνίου με την Αγία Νάπα».

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε ότι «ο Δρ. Γιωργής έφερε στην επιφάνεια και προώθησε την ιστορική έρευνα του διακεκριμένου Έλληνα ιστορικού – ερευνητή Βασίλη Σφυρόερα, η οποία αφορά τη Μοναδική Μάχη της Αγίας Νάπας την 17η Μαρτίου 1826. Σύμφωνα με τον Δρ. Γιωργή,  το 1826 δεν ήταν τυχαία η απόβαση των Ελλήνων επαναστατών στην Κύπρο, αφού σύμφωνα με σχέδιο που υπήρχε θα οργανωνόταν επίθεση για κατάληψη της Αμμοχώστου και απελευθέρωση του νησιού».

Αναφερόμενος στην αδελφοποίηση ο κ. Ζαννέττου είπε πως «για τον Δήμο Αγίας Νάπας αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον καπετάνιο του αγώνα Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Με τη συγκεκριμένη πράξη εμβαπτίζουμε και επισήμως τους αδελφικούς δεσμούς που μας ενώνουν, τους δεσμούς που μας κληροδότησε ο εθνικός μας ήρωας». Πρόσθεσε πως «μέσα από τη συμφωνία αδελφοποίησης  μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινό πλαίσιο δράσεων που θα δώσει νέα δυναμική στους στόχους μας».

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βίντεο για τη Μάχη της Αγίας Νάπας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, ενώ χορευτικά συγκροτήματα των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας χόρεψαν ελληνικούς και κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, στην κεντρική πλατεία του Δελβινακίου.

Σημειώνεται ότι σύντομα θα ακολουθήσει η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου στην Αγία Νάπα, ενώ οι δύο Δήμοι θα ανακοινώσουν τις πρώτες κοινές δράσεις τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα