Αφγανιστάν: Ανεστάλη η λειτουργία δύο τηλεοπτικών σταθμών

Η λειτουργία δύο ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, των Noor TV και Barya TV, ανεστάλη αυτή την εβδομάδα στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφόρησης.

Η λειτουργία των δύο καναλιών ανεστάλη προχθές, Τρίτη, από την Επιτροπή Παραβιάσεων των Μέσων Ενημέρωσης, εν αναμονή δικαστικής απόφασης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουμπάιμπ Γουφράν.

«Τα κανάλια Noor και Barya παραβίασαν πολλές φορές τις ισλαμικές και εθνικές αξίες» και «τάσσονται κατά του συστήματος»,

εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Μετέδιδαν εκπομπές για να σπείρουν τη σύγχυση στο κοινό. Τα δύο κανάλια έχουν τους ιδιοκτήτες τους στο εξωτερικό και μετέδιδαν για το αντίστοιχο πολιτικό κόμμα τους (...) τα οποία είναι απαγορευμένα στη χώρα», συνέχισε.

«Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να έρθουν εδώ και να απαντήσουν σε ερωτήσεις», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, «η επιτροπή παραβιάσεων των μέσων ενημέρωσης ανέστειλε τη λειτουργία (των καναλιών) και περιμένουμε την απόφαση τη δικαστηρίου».

Ο Noor TV ανήκει στον Σαλαχουντίν Ραμπανί, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ηγέτη του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού κόμματος Ζαμιάτ-ε-Ισλάμι και γιο του πρώην πολέμαρχου και προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί. Ζει στην εξορία.

Ο Barya TV είναι ο σταθμός του Χαμπιμπουραχμάν Χεκματιάρ, του επίσης εξόριστου γιου του πρώην πολέμαρχου και πρώην πρωθυπουργού Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, του ισλαμιστικού ριζοσπαστικού κόμματος Χεζμπ-ι-Ισλάμι.

«Το μόνο που δεν θα πετύχετε από εμάς είναι η σιωπή», αντέδρασε στην πλατφόρμα X ο Χαμπιμπουραχμάν Χεκματιάρ μετά την ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας του καναλιού.

«Οι περισσότερες από τις εκπομπές του Barya TV είναι θρησκευτικές και ισλαμικές, όμως οι Ταλιμπάν ψάχνουν (...) τις δικές τους ερμηνείες... Φοβούνται μήπως άλλοι παρουσιάσουν την αληθινή ερμηνεία της θρησκείας», συνέχισε σε άλλη καταχώριση.

Ο πατέρας του, ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ο οποίος ζει στην Καμπούλ, εκφώνησε πρόσφατα ενώπιον πολλών οπαδών του ομιλίες επικριτικές για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ιδιαίτερα με την ευκαιρία της γιορτής Αΐντ ελ-Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.

Πρόσφατα υποχρεώθηκε από τις αρχές να αλλάξει κατοικία.

Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Δημοσιογράφων του Αφγανιστάν (AFJC) ζήτησε να επαναλειτουργήσουν αμέσως οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί.

Το Κέντρο «καταδικάζει κατηγορηματικά (...) μια δράση αντίθετη στο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία αποτελεί κατάφωρη προσπάθεια να στραγγαλιστεί η ελευθερία του Τύπου».

Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει από τον Αύγουστο 2021 που πήραν την εξουσία οι Ταλιμπάν και πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αναγκασθεί να φύγουν στην εξορία.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, δημοσιογράφοι συχνά συλλαμβάνονται και ανακρίνονται στο Αφγανιστάν για μερικές ώρες ή και για εβδομάδες και εργάζονται κάτω από «καταπιεστικές ντιρεκτίβες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα