Αυστρία: Αντίθετα σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ουκρανία τα ουδέτερα κράτη μέλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση όπλων για το Κίεβο, σε ένα πιο μόνιμο εργαλείο για τον εξοπλισμό της χώρας μακροπρόθεσμα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Μιλάμε για δεσμεύσεις ασφαλείας. Από την δική μου τη πλευρά, αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική στήριξη για την Ουκρανία πρέπει να έχει μακρά πορεία…κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζοζέπ

Μπορέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Άρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη στην Ουκρανία ίσως πρέπει να μετατραπεί σε Αμυντικό Ταμείο για την Ουκρανία –η εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, ο εκσυγχρονισμός του στρατού πρέπει να συνεχιστεί».

Οι χώρες της ΕΕ με ουδέτερη στάση είναι αντίθετες στο να δοθούν απευθείας εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. «Για εμάς, ως ουδέτερα κράτη, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις ασφαλείας σαν αυτές. Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν ξεκαθαρίσει ότι έχουν αντιρρήσεις», δήλωσε ο Νεχάμερ πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Ο ρόλος των ουδέτερων κρατών χρειάζεται να ληφθεί ρητά υπόψιν. Σίγουρα θα το συζητήσουμε αυτό και θα βρούμε σχηματισμούς που θα είναι αποδεκτοί και από εμάς».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να χρειάζεται να αποφασίσει το σχήμα και τη μορφή των εγγυήσεων ασφαλείας που επιθυμεί να δώσει στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι θα είναι επιπρόσθετες της τωρινής στρατιωτικής στήριξης.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς υποστηρίζει ότι πρέπει να βοηθηθεί το Κίεβο για να φέρει την αντεπίθεσή του σε επιτυχή κατάληξη

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς υποστηρίζει ότι πρέπει να βοηθηθεί το Κίεβο για να φέρει την αντεπίθεσή του σε επιτυχή κατάληξη, ενώ θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποδυναμωμένος.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, «δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της αποδυνάμωσης στη ρωσική πολιτική σκηνή», χωρίς να αποκλείει εσωτερικές αναπροσαρμογές. «Πώς θα προχωρήσει ο Πούτιν για να ανακτήσει τον έλεγχο; Θα σκληρύνει την καταστολή και θα γίνει ακόμα πιο αυταρχικός; Θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία;», διερωτάται, επισημαίνοντας, ότι η εγκατάσταση της Wagner στη Λευκορωσία θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής, στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία και φυσικά στην Ουκρανία.

Σχετικά με ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν, αναφέρει: «Χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει αν η ουκρανική αντεπίθεση είναι επιτυχημένη. Τα γεγονότα μάς έδειξαν ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από όσο νομίζαμε». Από την άλλη δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την Δυτική Ευρώπη από μια αλλαγή του καθεστώτος στη Μόσχα, υπενθυμίζοντας την αλλαγή καθεστώτος επί Γκορμπατσόφ. Κατανοεί, όπως σημειώνει, ότι «η αβεβαιότητα σε μια χώρα με πυρηνικά όπλα μπορεί να τρομάξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «το ίδιο συνέβαινε και στο τέλος της ΕΣΣΔ».

Αναφέρει, επίσης ότι η αντίδραση του ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, καθησύχασε τη χώρα του. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «εάν οι Ουκρανοί κερδίσουν τον πόλεμο, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να επιτεθεί σε νέο στόχο», ενώ στην αντίθετη περίπτωση «θα επιτεθεί στις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας και θα μπορούσε ακόμη και να αποφασίσει να δοκιμάσει απευθείας το ΝΑΤΟ».

Ως προς το γιατί η αντεπίθεση των Ουκρανών δεν κινείται πιο γρήγορα, υποστηρίζει, ότι «οι πολιτικοί και τα Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν ελπίδες ότι μετά την αντεπίθεση θα είχε σειρά η πολιτική διαδικασία», εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη, ότι «ο πόλεμος θα διαρκέσει, θα υπάρξουν άλλες αντεπιθέσεις και άλλες μάχες, μέχρι να υπάρξει μια αποφασιστική καμπή».

Αναφέρει ακόμη ότι έχει ένα μόνο σενάριο για το τέλος του πολέμου και αυτό είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να τραβήξει τον πόλεμο μέχρι τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Για εμάς είναι μια άσκηση αντοχής» τονίζει και προσθέτει: « Ένα είναι βέβαιο: η Ουκρανία δεν πρέπει να πιέζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχει πολύ άσχημη ανάμνηση από το μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994. Πρέπει να συνεχίσουμε όσο χρειαστεί τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο».

Ερωτώμενος,τέλος, αν Παρίσι και Βερολίνο κατανοούν καλύτερα σήμερα τις χώρες της Βαλτικής, επισημαίνει τη συναίνεση, από τον Φεβρουάριο του 2022, για την ανάγκη βοήθειας στην Ουκρανία και τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των χωρών, ωστόσο θεωρεί, ότι οι συζητήσεις για τα όπλα έχουν πάρει πάρα πολύ καιρό, ενώ οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει, όπως παρατηρεί, ότι ελέγχουν τη λειτουργία τους και μαθαίνουν τάχιστα. Υπογραμμίζει τέλος την δυσπιστία των χωρών της Βαλτικής,  σχετικά με την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, τασσόμενος ταυτόχρονα, υπέρ της επιβολής περισσοτέρων κυρώσεων στη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Ο σουηδός πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με Ούγγρο ομόλογό για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα