ΑΚΕΛ: Ακατανόητο γιατί καταψηφίστηκαν τροπολογίες μας για Yφ. Μετανάστευσης

Ανακοίνωση μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τη Βουλή, εξέδωσε το ΑΚΕΛ, το οποίο διερωτάται γιατί καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ επί του νομοσχεδίου, από τη στιγμή που ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την ουσία τους. 

Στην ίδια ανακοίνωση, το κόμμα

προτείνει δράσεις που θα πρέπει να γίνουν από τώρα και στο εξής, καθώς, όπως τονίζει «οι προκλήσεις που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική δεν τελείωσαν χθες με την Ψήφιση για την σύσταση του Υφυπουργείου». 

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε χθες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε στην Ολομέλεια δύο τροπολογίες επί του Νομοσχεδίου για την σύσταση και λειτουργία Διεύθυνσης Ένταξης για τον καταρτισμό στρατηγικής ένταξης πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη Δημοκρατία και Διεύθυνσης Επιστροφών για τον χειρισμό θεμάτων επιστροφής και σύναψης διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για σκοπούς συνεργασίας σε θέματα επιστροφών και επανεισδοχής.

Σημειώνουμε την τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο οποίος σημείωσε ότι δεν διαφωνεί με την ουσία των τροπολογιών. Δυστυχώς, για λόγους που δεν κατανοούμε οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ δεν υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Οι προκλήσεις που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική δεν τελείωσαν χθες με την Ψήφιση για την σύσταση του Υφυπουργείου. Υπάρχουν τεράστια κεφάλαια στα οποία θα πρέπει να δράσει η Κυβέρνηση και αφορούν την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και των κυκλωμάτων διακίνησης, τη βελτίωση και διασφάλιση ορθών και δίκαιων διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων, την πρόσβαση σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας εντός και εκτός των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας, την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την υιοθέτηση πολιτικών ένταξης σε κρίσιμους τομείς όπως η εργασία, η παιδεία, η υγεία, η στέγαση κα.

Τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει συντονισμένα και συστηματικά να θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάγκη αλλαγών στο σύστημα του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τις μεταναστευτικές ροές στις χώρες του μεσογειακού νότου όπως η Κύπρος αλλά και την ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός συστήματος κατανομής και φιλοξενίας των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός.

Διαβάστε επίσης: Η Βουλή ψήφισε το νόμο για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης -Ικανοποίηση ΥΠΕΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΚΕΛ, Ακατανόητο, Μετανάστευσης,akel, akatanoito, metanastefsis