Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου - Πού στρέφονται οι καταναλωτές

Αύξηση κατά 49% στην Κύπρο και κατά 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε στην τιμή του ελαιόλαδου τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε η τιμή αλλά και τις εναλλακτικές πλέον επιλογές των καταναλωτών ανέδειξαν φιλοξενούμενοι στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι

O ΓΓ του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου

Τάσος Γιαπάνης είπε πως ο αγρότης και ο ελαιπαραγωγός έχει ζημιώσει την φετινή χρονιά για δυο βασικούς λόγους α) την ακαρπία η οποία επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και δεν φέρει ευθύνη ο αγρότης και είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενα β) οι μεγάλες αγορές ελαιόλαδου παγκοσμίως που είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα επηρεάστηκαν από μύκητες με αρρώστιες που δεν επέτρεψαν την μεγάλη παραγωγή.

«Παράλληλα οι τρίτες χώρες που εισάγουμε ελαιόλαδο όπως είναι η Τηνυσία και το Μαρόκο, είχαν και αυτές ακαρπίες. Επομένως η εγχώρια παραγωγή της Ε.Ε λόγω της ακαρπίας και του μύκητα, έπεσε και η παραγωγή και η ποιότητα.  Ακόμη και το βάρος της ελιάς έχει αλλάξει. Υπάρχει επομένως ζήτηση, δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά και η τιμή ανεβαίνει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΠΑΣΥΛΕ Μάριος Αντωνίου είπε πως συμφωνεί με τις διαπιστώσεις του Παναγροτικού και πρόσθεσε ότι στις ευρωπαϊκές αγορές η τιμή του ελαιόλαδου είχε εκτοξευτεί από τον περασμένο Αύγουστο. Στην Κύπρο ήταν θέμα χρόνου να φτάσει στα επίπεδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.  Σήμερα στην αγορά  η τιμή λιανικής κυμαίνεται από 12 ευρώ το λίτρο μέχρι τα 14, ανάλογα με την επωνυμία.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι λόγω της  τιμής, ο κόσμος έχει στραφεί σε άλλες εναλλακτικές. Συγκεκριμένα σε άλλα προϊόντα που είναι 60% παρθένο ελαιόλαδο και 40% ηλιέλαιο που είναι περίπου 5-6 ευρώ. Τους τελευταίους 2 μήνες έχει σημειώσει άνοδο πωλήσεων καθώς είναι φτηνότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
#45 Πού,#45 pou