ΑΚΕΛ: Η απόλαυση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ αποτελεί ακόμα ζητούμενο

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία. 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Για άλλη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία βρίσκει τον τόπο μας ενώπιον μιας αδιαμφισβήτητης διαπίστωσης: η πλήρης απόλαυση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ όπως αυτά καθορίζονται στην σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ, αποτελεί ακόμα ζητούμενο και όχι πραγματικότητα.

Ο

ΟΗΕ προέβη σε δεκάδες αρνητικές παρατηρήσεις προς την Κύπρο για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης. Επιπρόσθετα η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τις δαπάνες για τα ΑμεΑ. Την ίδια ώρα, η χώρα μας δεν έχει ούτε εξειδικευμένη νομοθεσία ούτε ένα ολοκληρωμένο στρατηγική σχεδιασμό για τα ΑμεΑ ενώ συστηματικά αγνοούνται οι θέσεις και οι ανησυχίες των ιδίων των ΑμεΑ και του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μέτρων στήριξης στη βάση των αναγκών τους, οδηγεί τα ΑμεΑ σε φτωχοποίηση και σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και της αξιοπρέπειας τους.

Επιβάλλεται επιτέλους η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ και η δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας με αφετηρία τις ανάγκες που η κάθε αναπηρία δημιουργεί. Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων για τη διασφάλιση της πρόσβασης στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, σε υπηρεσίες θεραπευτικής και παιδαγωγικής υποστήριξης με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωση των ανάπηρων ατόμων στην κοινωνία και την ποιοτική διαβίωσή τους. Υπογραμμίζουμε ότι οι ξεχωριστές ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την ισοπεδωτική αντιμετώπιση του ΕΕΕ. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και στοχευμένη επιδοματική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί πολιτικές κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης, αξιοπρέπεια για όλους, με στόχο η Κύπρος να σταματήσει να είναι ουραγός στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Παραμένουμε συμπαραστάτες του κινήματος αναπήρων και των ατόμων με αναπηρία συνολικότερα στον αγώνα που δίνουν καθημερινά για ζωή με αξιοπρέπεια, διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και εξάλειψη όλων των διακρίσεων. 

Keywords
Τυχαία Θέματα